Zaradi prepovedi nastopanja pod lastno zastavo je že nekaj časa jasno, da ruski športniki ne bodo ponovili izjemnega uspeha izpred štirih let, ko so bili z 29 osvojenimi medaljami najuspešnejši udeleženci zimskih olimpijskih iger v Sočiju. Po prepričanju športnih strokovnjakov bo na račun tega največ pridobila Nemčija, ki ji napovedujejo kar 40 medalj, z le tremi manj pa naj bi na drugem mestu končali Norvežani.

Alpsko smučanje

Kar tri alpske smučarke od petih, ki so na zadnjih OI v Sočiju osvojile zlate kolajne, ne tekmujejo več. To so Švicarka Dominique Gisin (smuk), Nemka Maria Höfl - Riesch (alpska kombinacija) in Slovenka Tina Maze (smuk, veleslalom). Pri moških ni več aktiven olimpijski slalomski prvak Avstrijec Mario Matt. Dejstvo, ki dokazuje, da na največjem tekmovanju na svetu osvajajo zlate kolajne najizkušenejši tekmovalci, mladim pa prepuščajo kakšno drobtinico na zmagovalnem odru. Tudi v Južni Koreji gre pričakovati podoben scenarij, izmed mladih tekmovalcev pa bosta najbolj mešala štrene Američanka Mikaela Shiffrin in Norvežan Henrik Kristoffersen.

Mikaela Shiffrin: na velikih tekmovanjih je vselej navdušila. Pri 22 letih bo branila olimpijsko slalomsko zlato kolajno, bila je trikrat svetovna slalomska prvakinja. Njen glavni cilj v Pjongčangu bo osvojitev večjega števila kolajn, saj je predvsem v tej sezoni dokazala, da se je razvila v vsestransko smučarko.

Lindsey Vonn: na zadnje olimpijske igre je pripotovala z najlepšo možno popotnico, kot zmagovalka dveh smukov v Garmisch-Partenkirchnu. Tekmovala bo na četrtih olimpijskih igrah, zadnje v Sočiju je zaradi poškodbe izpustila. Je najboljša alpska smučarka v zgodovini tekem svetovnega pokala, medtem ko na velikih tekmovanjih ni tako trofejna. Doslej je osvojila dve olimpijski kolajni, in sicer je bila pred osmimi leti prvakinja v smuku, medtem ko je v Whistlerju v superveleslalomu priznala premoč Avstrijki Andrei Fischbacher in Tini Maze.

Marcel Hirscher: doslej je v Vancouvru in Sočiju zbral štiri olimpijske nastope, po dva v slalomu in veleslalomu, pred štirimi leti je bil v slalomu olimpijski podprvak. V Južni Koreji bo prvi favorit za dvojno zmago v tehničnih disciplinah, saj je v tej sezoni dosegel že deset zmag svetovnega pokala. Hirscher si veliko obeta tudi od ekipne tekme in alpske kombinacije. 28-letni Salzburžan bi lahko postal eden od junakov iger.

Henrik Kristoffersen: 23-letni Norvežan sodi v krog favoritov za najvišja mesta v obeh tehničnih disciplinah. Pred štirimi leti je okusil olimpijski debi ter kot najstnik osvojil bronasto slalomsko kolajno. Z uspehom iz Sočija bo lahko bolj neobremenjeno napadel Hirscherja, ki ga v tej sezoni praviloma premaguje.

Aksel Lund Svindal: z olimpijskih iger v Vancouvru ima komplet kolajn, medtem ko je v Sočiju in Torinu ostal brez odličij. 35-letni Aksel Lund Svindal bo največji favorit za zmago v obeh hitrih disciplinah, kjer bo imel največjo konkurenco v Švicarju Beatu Feuzu in rojaku Kjetilu Jansrudu.

Biatlon

Čeprav biatlon velja za loterijo, je kljub streljanju celo bolj predvidljiv kot smučarski tek. Martin Fourcade in Johannes Thingnes Boe imata vlogo nespornih in absolutnih favoritov. Če bosta brez kolajn, bo to presenečenje. Francoz je bil decembra in januarja vsakič na zmagovalnem odru. Norvežanu se je na petnajstih tekmah ponesrečilo le trikrat. Edino zmago jima je v hudem medsebojnem rivalstvu odvzel Johannesov starejši brat Tarjei. V drugi vrsti favoritov, ki upajo na priprta vrata priložnosti, je tudi Jakov Fak, a zanj je statistično neugodno dejstvo, da so vse tekme pod žarometi. Doslej je bil v takih pogojih na zmagovalnem odru svetovnega pokala, svetovnih prvenstev in iger le enkrat.

Pred olimpijskimi igrami je pripravljenost stopnjevala Belorusinja Darja Domračeva. Žena Oleja Einarja Bjorndalna, najboljšega zimskega športnika iger vseh časov, je bila zvezdnica iger v Sočiju s tremi zlatimi kolajnami. Tako kot Anastazija Kuzmina, ki ima zlati kolajni iz Sočija in Vancouvra, ima teoretično psihološko prednost pred najboljšo to zimo Finko Kaiso Makarainen, ki olimpijske kolajne med posameznicami še nima. Favoriti za prestižne štafetne tekme so Norvežani in Nemke, v mešanih štafetah bo odločila biatlonska loterija. Presenetljivih nosilcev kolajn v teku in biatlonu, tipa Klemen Bauer ali Anamarija Lampič, je statistično okoli petino.

Bob

V najhitrejši disciplini olimpijskih iger bodo na sporedu tri tekme za odličja: moški dvosed in štirised ter ženski štirised. Pri moškem dvosedu sta glavni tekmici za zlato Kanada in Nemčija z voznikoma Krippsom in Friedrichom. V moškem štirisedu se bosta poleg Kanadčanov in Nemcev za kolajne borili še dve zasedbi Nemčije. Pri ženskem štirisedu je glavna favoritinja za zlato Kanada z voznico Humphriesovo. Za ljubitelje eksotov bosta v ženski konkurenci nastopili Nigerija in Jamajka. Odločitev o dobitnikih medalj v moškem štirisedu bo, kot je že tradicija, zadnji dan olimpijskih iger.

Curling

Curling je debitiral na prvih zimskih olimpijskih igrah leta 1924 v Chamonixu, a ga je Mednarodni olimpijski komite s tekmovalnega programa umaknil že na naslednjih igrah v St. Moritzu. Šport, ki ima zametke na Škotskem, se je na veliko sceno vrnil leta 1998 v Naganu, česar so se najbolj razveselili Kanadčani. Doslej so pobrali pet zlatih, tri srebrne in dve bronasti odličji, brez konkurence pa bodo bržkone tudi tokrat, saj so prvi favoriti za zlato tako v moški in ženski kot mešani konkurenci. Pri moških bi jim načrte morda lahko pokvarili Švedi in Švicarji, pri ženskah pa Švedinje in Britanke.

Deskanje na snegu

Deskarji bodo nastopili v petih disciplinah – paralelni veleslalom, snežni kanal, deskanje po snežnih objektih, akrobatski skoki in deskarski kros. Slovenija le v zadnjem ne bo imela svojega predstavnika. Deskarjem bodo podelili kar deset kompletov odličij. V paralelnem veleslalomu sta glede na skupni seštevek svetovnega pokala prva favorita Čehinja Ester Ledecka (ki bo nastopila tudi v hitrih disciplinah alpskega smučanja) in Švicar Nevin Galmarini. V snežnem kanalu bodo pri moških v glavnih vlogah trije Japonci: Totsuka, Hirano in Katajama, pri dekletih pa Američanka Kim ter Kitajki Liu in Cai. Pri deskanju po objektih sta glavna favorita Japonka Ivabučijeva in Američan Gerard. V akrobatskih skokih bi bilo veliko presenečenje, če bi pri dekletih ne bi zmagala Avstrijka Gasserjeva, pri moških pa je konkurenca zelo izenačena. V deskarskem krosu bosta težko premagljiva Francoz Vaultier in Italijanka Moiolijeva.

Hitrostno drsanje

Na sporedu bo 14 disciplin. Tako moški kot ženske se bodo pomerili na 500, 1000, 1500, 5000 metrov, v ekipnem zasledovanju in na tekmi s skupinskim startom. Ob tem bodo ženske tekmovale še na 3000 metrov, moški pa na 10.000 metrov. Glavni favoriti za kolajne prihajajo iz Nizozemske, v Sočiju 2014 so zmagali kar na osmih od 12 tekem. Manjkala bo Rusinja Olga Fatkulina, aktualna olimpijska podprvakinja v najkrajši razdalji.

Hitrostno drsanje na kratkih progah

Drsalci se bodo udarili na 500, 1000, 1500 in 5000 metrov, njihove stanovske kolegice pa na 500, 1000, 1500 in 3000 metrov. Tekmovanja se verjetno nihče ne veseli bolj kot ravno domačini, saj so zgolj na zadnjih trojih olimpijskih igrah v tem športu osvojili neverjetnih 23 kolajn. Tokrat bodo v izraziti prednosti pred konkurenco, saj že nekaj časa trenirajo na prizorišču, poleg tega pa bodo imeli tudi močno podporo s tribun.

Hokej na ledu

Hokejski olimpijski turnir bo v Pjongčangu minil brez največjih zvezdnikov iz NHL, ki so na igrah pod petimi krogi neprekinjeno sodelovali od leta 1998 v Naganu. Ravno zaradi slovite udeležbe na ledenih ploskvah je hokej zaslovel kot paradni šport zimskih olimpijskih iger. Še posebej spektakularne so finalne tekme, ki običajno štejejo za vrhunec iger. Kako bo v prihodnjih dneh v Južni Koreji? Poznavalci menijo, da bo hokejski turnir minil z manj blišča kot v zadnjih dvajsetih letih, krog favoritov za olimpijski vrh pa je postal nekoliko širši.

Na zadnjih dvojih olimpijskih igrah so zlato kolajno osvojili Kanadčani, ki so v Pjongčang tako kot Združene države Amerike poslali rezervno postavo. Zaradi odsotnosti največjih mojstrov hokejske igre se odpira priložnost za rusko reprezentanco, ki bo zaradi dopinškega škandala izpred štirih let nastopila pod olimpijsko zastavo. Rusija bo v Azijo poslala hokejiste iz najmočnejše evropske lige KHL na čelu z Iljo Kovaljčukom in Pavlom Dacjukom, ki bosta gonilni sili svojega moštva. Medtem ko je Rusija v zadnjih desetih letih kar štirikrat postala svetovna prvakinja v hokeju, je na olimpijskih igrah nazadnje prejela odličje v Salt Lake Cityju leta 2002. Med osrednje favorite gre šteti tudi Švedsko, ki je pred štirimi leti v Sočiju izločila Slovenijo iz četrtfinala. Risi bodo svojo priložnost v Pjongčangu iskali iz ozadja, tiha želja moštva brez vodilnega asa Anžeta Kopitarja je znova uvrstitev med osmerico najboljših.

Hokej v ženski konkurenci so na olimpijski koledar uvrstili šele leta 1998. V finalu so se doslej skoraj vedno pomerile Kanada in ZDA, le v Torinu leta 2006 so Švedinje prekinile tradicijo finalnih nastopov severnoameriških dežel. Podčrtati velja, da se bodo hokejistke Južne in Severne Koreje v Pjongčangu združile pod eno zastavo in v skupinskem delu tekmovanja prvič v zgodovini enotno nastopile proti Švicarkam in Japonkam.

Nordijska kombinacija

Tudi nordijska kombinacija je v sporedu iger od začetka v Chamonixu 1924. Je izjemno zahtevna športna panoga, v kateri so v ospredju gospodarsko močne države, ki namenjajo veliko denarja razvoju in novim tehnologijam. V najožjem krogu favoritov so Japonec Akito Vatabe, ki je bil na zadnjih šestih tekmah štirikrat prvi ter po enkrat drugi in tretji, Norvežani Jarl Magnus Riiber, Jan Schmid in Joergen Graabak ter seveda Nemci Eric Frenzl, Fabian Riessle in Johannes Rydzek.

Sankanje

Sankanje, ki je olimpijska disciplina od leta 1964, velja za enega najnevarnejših športov, saj hitrosti lahko presegajo 140 kilometrov na uro. V Pjongčangu bodo podelili štiri komplete medalj, in sicer v moški in ženski posamični konkurenci, moškem dvosedu ter v ekipni štafeti. V prav vseh disciplinah za glavne favorite za zmago veljajo Nemci, ki bi poleg štirih zlatih medalj lahko osvojili tudi kar nekaj odličji srebrnega in bronastega leska.

Skeleton

Moška tekma bo minila brez branilca naslova iz Sočija Rusa Tretjakova. Tako bo glavni favorit Korejec Jun, ki je na letošnjih sedmih tekmah zmagal kar petkrat. V boju za kolajne gre pričakovati še Nemca Jungka in latvijska brata Dukurs (mlajši Martins bo branil srebro iz Sočija). Pri ženskah bosta zlato napadali Nemki Hermannova in Löllingova, ki bo pri 23 letih ena najmlajših udeleženk te discipline.

Smučanje prostega sloga

Od petih disciplin – snežne grbine, akrobatski skoki, smučanje po snežnih objektih, snežni kanal in smučarski kros – bo za Slovence zaradi nastopa Filipa Flisarja najbolj zanimiva zadnja. Ker gre za zelo nepredvidljive discipline, je težko napovedati dobitnike medalj. Absolutna favorita za zlato medaljo sta Kanadčan Mikael Kingsbury v smučanju po grbinah in Švedinja Sandra Näslund v smučarskem krosu, povsod drugje pa so možna presenečenja.

Smučarski skoki

Medtem ko je tekmovanje v smučarskih skokih za moške del olimpijskega sporeda od začetka, torej od Chamonixa 1924, so ženske prvič tekmovale leta 2014 v Sočiju. Na srednji skakalnici bodo v prednosti skakalci, ki imajo veliko moč in eksplozivnost v nogah, na veliki, če bo pihal vzgonski veter, pa specialisti za letenje. Glede na dosežke v letošnji sezoni je prvi favorit Poljak Kamil Stoch, ki bo tudi branil obe zlati posamični kolajni iz Sočija. Velik adut Poljaka so neverjetna mirnost in izkušnje, saj točno pozna pot, kako osvajati lovorike, kot so zlate kolajne na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih ali zlati orel za zmago v skupnem seštevku novoletne turneje s pokrom zmag na vseh štirih postajah. Stoch bo imel največje tekmece v rojaku Davidu Kubackem, Nemcih Richardu Freitagu, ki je povsem okreval po grdem padcu na novoletni turneji v Innsbrucku, in Andreasu Wellingerju ter odlični norveški vrsti s svetovnim prvakom v poletih Danielom Andrejem Tandejem na čelu. V širšem krogu kandidatov za kolajne je vsaj 15 skakalcev, med katerimi sta najbolj znana Avstrijec Stefan Kraft in Slovenec Peter Prevc.

Na ekipni tekmi bodo naslov olimpijskega prvaka branili Nemci. Norvežani so letos z izjemo zadnje tekme v Zakopanah serijsko zmagovali na moštvenih tekmah in osvojili zlato kolajno tudi na SP v poletih v Oberstdorfu. Poljaki so zmagovalci zadnje ekipne tekme v letošnji sezoni in svetovni prvaki iz Lahtija lani. Prav na ekipni tekmi ima Slovenija največ možnosti za kolajno.

Med ženskami, ki bodo imele tekmo le na srednji skakalnici, je prva favoritinja Norvežanka Maren Lundby. Zmagala je na sedmih od desetih letošnjih tekem za svetovni pokal, na preostalih treh pa je bila druga. A v minulih sezonah je bila podobno premočna Japonka Sara Takanaši, ki pa je nato na najpomembnejši tekmi sezone ostala brez zlate kolajne. Specialistka za velike tekme je Nemka Carina Fogt, ki je dobila vse zadnje tri vrhunce zime: olimpijske igre v Sočiju 2014 ter svetovni prvenstvi v Falunu 2015 in Lahtiju 2017.

Smučarski tek

Zaradi boja proti dopingu bodo igre v Koreji najbolj čiste v zadnji dobi. S tem bodo tudi dosežki veliko bolj predvidljivi. Največ v skladu s pripravljenostjo v zadnjem obdobju pred igrami, sposobnostmi in izkušnjami o tempiranju forme. V teku bodo oči uprte v Marit Bjoergen in Johannesa Hoaesflota Klaeba. Kraljica smučarskega teka po številu olimpijskih kolajn lovi kralja Oleja Einarja Bjoerndalna, zaradi česar bo v središču pozornosti. Bero rojaka bo lovila na vseh tekmah na razdalji in prestižni štafeti. Čeprav januarja ni blestela, to povečuje njene možnosti. Rojakinje s Heidi Weng na čelu bodo njene najhujše tekmice.

V slovenskih paradnih disciplinah, sprintu in sprintu štafet, izrazitih favoritinj ni. Enaindvajsetletni norveški zvezdnik JH Klaebo je absolutni favorit sprinta. Za kolajni v skiatlonu (30 km) in 15 kilometrov drsalno se zdi, da ima največ možnosti Švicar Dario Cologna, varovanec Ivana Hudača, partnerja Petre Majdič. Če zlato s prestižnih klasičnih štafet ne gre na Norveško, bo v Oslu enodnevno žalovanje. Discipline v teku so zaradi razdalj, tehnike teka in oblike (posamično, skupinsko) specifične, zato se najboljši vsestranski tekmovalci za igre osredotočijo na eno disciplino. Kazahstanec Poltoranin, zmagovalec Planice, denimo na maraton na 50 kilometrov. Vsaj tretjina kolajn bo šla na Norveško.

Umetnostno drsanje

Tudi zaradi izjemne priljubljenosti v Združenih državah Amerike ima olimpijska kolajna v umetnostnem drsanju veliko veljavo. Doslej so jih Američani v tem športu osvojili že 49, od tega 15 zlatih. Jubilejno, 50., jim utegne prinesti komaj 18-letni Nathan Chan na posamični tekmi, na kateri bodo oči uprte tudi v Japonca Šoma Una in Juzura Hanjuja. Med posameznicami naj bi bile brez konkurence ruske drsalke Evgenia Medvedeva, Alina Zagitova in Maria Sotskova, ki bodo sicer nastopile pod olimpijsko zastavo, medtem ko na tekmi drsalnih in plesnih parov najvišje kotirajo Kitajci (Sui Wenjing in Han Cong) ter Francozi (Gabriella Papadakis in Guillaume Cizeron). Na ekipni tekmi se bodo za zlato udarili ruski in ameriški drsalci, načrte pa bi jim lahko pokvarili Kanadčani.