Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) se je sestal že v soboto, danes pa so v sporočilu za javnost zapisali, da ne bodo izdali posebnega povabila za trinajsterico športnikov in dva trenerja za nastop na zimskih olimpijskih igrah, ki se začenjajo v petek. Odločitev so sprejeli na podlagi neodvisne komisije, ki je soglasno podala predlog, da petnajsterica ne potuje v Pjongčang.

Komisija, ki ji je predsedovala nekdanja francoska ministrica za šport Valerie Fourneyron, je vseh petnajst primerov še enkrat obravnavala, ob tem pa so se opirali tudi na nove podatke Svetovne protidopinške agencije. Na seznamu nastopajočih v Južni Koreji tako ostaja 169 ruskih športnikov, ki pa bodo zaradi kazni ruskega komiteja nastopali pod olimpijsko zastavo. Na največjem zimskem športnem dogodku štirih let pa ne bodo nastopili: tekmovalci v skeletonu Aleksander Tretjakov, Elena Nikitina, Marija Orlova; smučarski tekači Aleksander Legkov, Jevgenij Belov, Maksim Vilegžanin, Aleksander Besmertnik, Jevgenija Šapavalova, Natalija Matvejeva; hitrostna drsalca Olga Fatkulina, Aleksander Rumjantsev; sankačica Tatjana Ivanova ter trenerja Albert Demčenko in Sergej Čudinov.

Pri Moku zadovoljni

Na odločitev so se odzvali tudi pri Moku. Predsednik Thomas Bach je izrazil zadovoljstvo. »Komisija je znova opravila dobro delo. Vse športnike se obravnava na enak in dosleden način, saj delo komisije deluje na osnovi tajnih podatkov, namesto imen športnikov se uporabljajo le šifre, s čimer je zagotovljena anonimnost tekmovalcev,« je povedal in se obregnil tudi ob Cas, češ da niso natančneje obrazložili svoje odločitve. »Ne smemo tvegati, da Cas pri športnikih izgubi verodostojnost,« je še dodal Bach.

Na kritiko je odgovoril predsednik Casa (in nekdanji podpredsednik Moka) John Coates: »Vsi športniki imajo na vseh nivojih pravico do pravične obravnave, še posebej pa to velja za mednarodno športno razsodišče.« Obljubil je tudi, da bodo pri Casu podali obširnejšo razlago svoje odločitve, pri kateri so 28 ruskim športnikom preklicali dosmrtno prepoved nastopanja na olimpijskih igrah, enajstim pa so suspenz omejili zgolj na letošnje igre v Pjongčangu. »Kakovostne obrazložitve so ključnega pomena v tako pomembnih zadevah,« je povedal Coates in poudaril, da se Cas vseskozi razvija in skuša zagotoviti kakovostne pravne odločitve za šport. V ruskem taboru zaradi odločitve Moka vlada razočaranje, a bodo preverili še zadnje možnosti, da na osnovi odločitve Casa vendarle dosežejo svoje cilje.