Sultan Kosen in Jyoti Amge se le stežka zlijeta z okolico. Kjerkoli se pojavita, pritegneta pozornost. Kosen je z 247 centimetri najvišji Zemljan, na drugi strani lestvice pa je dobrih 60 centimetrov visoka Jyoti. Oba sta Guinessov naslov pridobila leta 2011, od takrat pa se vsako leto znova vpišeta v knjigo rekordov.

Pred dnevi sta se sestala v Egiptu, kjer sta ob piramidah in drugih znamenitostih skupaj pozirala za fotografe. V Egipt sta prišla na povabilo tamkajšnjega turističnega urada, ki želi na ta način znova spodbuditi turizem.

Udeležila sta se tudi konference v Kairu, na kateri sta zbranim pripovedovala o svojih življenjskih izkušnjah in preprekah, s katerimi sta se zaradi svoje višine prisiljena vsakodnevno spopadati.

Najvišji človek je bil visok 272 centimetrov

Kosen ni samo rekordno visok, pač pa ima tudi rekordno velike dlani – od zapestja pa do konice njegovih sredincev je kar 28 centimetrov. Odkar beležijo višino najvišjih Zemljanov, je zgolj 10 ljudi preseglo višino 240 centimetrov. Rekord najvišjega človeka drži Američan Robert Wadlow, ki se je z 272 centimetri vpisal v knjigo rekordov leta 1940.

Kot je zapisano na spletni strani Guinessove knjige rekordov, ima Jyoti v Indiji svojo televizijsko oddajo »Lo Show Dei Record«. Najmanjša ženska, ki je bila kadarkoli zapisana v knjigi rekordov, je Pauline Musters, ki je ob rojstvu leta 1876 merila 30 centimetrov, ob smrti 29 let kasneje pa 60.