Čeprav psi veljajo za človekovega najboljšega prijatelja, nikakor ne gre za edino žival, ki ljudem nudi čustveno oporo. Med živalmi za tovrstno pomoč se tako znajdejo tudi mačke ali prašiči, nekateri ljudje pa izberejo še nekoliko manj konvencionalne živali. Tako imajo nekateri za terapevtsko žival kenguruja, dihurja in celo udava.

Pav na letalu morda res ni idealni sosed

Po dogodku, ki se je nedavno zgodil na letališču Newark v New Jerseyju, vemo, da lahko čustveno oporo nudi tudi pav. Neka ženska se je na letalo želela vkrcati s pavom – zanj je celo kupila vozovnico. Letalska družba United Airlines je pavu vkrcanje na krov onemogočila, v izjavi za javnost pa zapisala, da »ta žival zaradi več razlogov, med drugim zaradi velikost in teže, ne ustreza našim standardom za prevoz«. Poudarili so še, da so ženski to pojasnili še pred njenim prihodom na letališče.

Pav morda res ni sopotnik, ki bi si ga želeli na sosednjem sedežu na večurnem letu, a letalske družbe običajno terapevtskim živalim omogočijo vkrcanje na krov letala. Ob tem na strani Vice opozarjajo, da se v zadnjem času širi trend, pri katerem ljudje lažejo, da imajo posebne potrebe, zaradi česar lahko zraven v kabino vzamejo žival, ki je domnevno trenirana za pomoč. Zaradi tega trenda je težko presoditi, kako pomemben je pav za čustveno in duševno zdravje neimenovane potnice in ali se ji je s prepovedjo vkrcanja zgodila krivica.

Slabo leto za United Airlines

Skoraj nekoliko nenavadno je, da ima v zadnjem obdobju pri večini bizarnih letalskih pripetljajev prste zraven družba United Airlines. Lani se vodilnim v tej letalski družbi najbrž ne bo ohranilo v spominu kot eno boljših. Vse se je začelo, ko se je na spletu razširil posnetek kabinskega osebja, ki z letala nasilno odstranjuje potnika. Ker je bilo letalo prenapolnjeno, so nekaj potnikov skušali prestaviti na kasnejši let. Eden od potnikov se s tem ni strinjal, kabinsko osebje pa je hitro prešlo na bolj grobe metode.

Posnetek nasilnega odstranjevanja, ki je družbi naredil zelo slabo reklamo, je bil zgolj prvi v nizu nenavadnih dogodkov, ki so se preteklo leto pripetili tej družbi. Ta se je v medijih med drugim znašla zato, ker je dvema najstnicama prepovedala vkrcanje na krov, ker sta bili oblečeni v pajkice. Družbi je nato preglavice delal še škorpijon v kabini enega od letal, ne dolgo zatem pa so se v medijih znašli zato, ker so z letala »vrgli« par, ki je bil na svojem poročnem potovanju. Zaporedje nenavadnih dogodkov se s tem ni končalo: med poletom s to družbo je poginil velikanski zajec, neko potnico pa so po pomoti poslali na let 4800 kilometrov v napačno smer.