Nedeljski let iz Chicaga v Louisville družbe United Airlines je bil prenapolnjen, zato so nekaj potnikov skušali prestaviti na kasnejši let. A eden od njih svojega sedeža ni želel zapustiti, zato so ga prisilno odstranili.

Posnetki, ki so jih na telefone ujeli drugi potniki, kažejo, kako trije letališki varnostniki po tleh vlečejo moškega, drugi pa v znak protesta kričijo. Upiral se je tudi potem, ko so ga odnesli z letala, in se vrnil nazaj z okrvavljenim obrazom.

»Bilo je zelo travmatično,« je komentirala ena od potnic, ki celotnega incidenta ni videla, je pa dejala, da še vedno sliši krike. »Grozno je bilo. Sinoči sem težko zaspala, ob ogledu posnetka me oblije kurja polt,« je pojasnila.

Štirje potniki naj bi prostovoljno (za to bi dobili plačilo) zapustili letalo in ujeli kasnejši let, ker so morali štirje člani dodatne posadke nujno odleteti v Louisville. Ker se nihče ni javil, so morali v družbi poskrbeti za »neprostovoljno prestavitev« potnikov, kar po pravilih lahko naredijo. Četverico potnikov so iskali po različnih merilih – ali so redni potniki, kje imajo naslednji let … Situacija je bila mirna, dokler sta s potnikom govorila dva varnostnika, tretji pa je postal agresiven. Ko ga ni ubogal in zapustil letala, da je prijel in odvlekel ven. »Šokiralo me je, do kakšne stopnje se je zadeva zaostrila. Po eni strani bi moral potnik mirno zapustiti svoj sedež, ne bi se smel upirati, a je dokaj neverjetno, kako ga je zgrabil in zvlekel ven,« je opisal eden od potnikov.

Ameriška zvezna uprava za zračni promet je že napovedala preiskavo incidenta, enega od varnostnikov, ki so moškega odvlekli z letala, pa so že suspendirali.