Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je na novinarski konferenci ponovil nekaj podatkov o tem, da so plače v vzgoji in izobraževanju nižje od plač na primerljivih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja. Na podlagi grafa o gibanju bruto plač po dejavnostih je pojasnil, da so plače v vzgoji in izobraževanju v zadnjih osmih letih za več kot deset odstotnih točk zaostale za plačami na primerljivih delovnih mestih v zdravstvu in državni upravi. Prav tako lahko zaposleni na področju vzgoje in izobraževanja v karieri napredujejo manj kot v drugih dejavnostih, je dodal.

Ravno "ustreznejše vrednotenje vzgoje in izobraževanja" je tisto, kar želijo v Svizu doseči v pogajanjih z vlado ob napovedani stavki, ki se bo začela 14. februarja. "Mi ne zahtevamo, da nas plačajo bolje kot druge, zahtevamo, da nas plačajo toliko kot druge na primerljivih delovnih mestih," je poudaril Štrukelj.

Kot je navedel, so omenjene grafe in izračune vladni strani predstavili tudi na torkovem tretjem krogu pogajanj. "Prijazno so kimali, ko sem kazal te številke, in nekajkrat potrdili, da so res take, da so tudi sami prišli do enakih zaključkov. Končali pa so s tistim pahorjanskim 'so what'," je dejal Štrukelj.

Pogajanja znova prihodnji torek

Po njegovih navedbah ga to, da se vlada zaveda, da je prišlo do zaostajanja v vrednotenju vzgoje in izobraževanja, a se dela, da tega problema ni, spravlja v bes. Po njegovih besedah je nenavadno tudi, da se predsednik vlade, ki pozna te številke, ne odzove.

Kot šokantno pa je Štrukelj označil to, da na pogajanjih ni predstavnikov ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, čeprav se pogovarjajo tudi o strokovnih vprašanjih, kot je status razredništva. Ob tem je spomnil, da sta se z zdravniki in policisti o njihovih zahtevah pogajali resorni ministrici.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič po Štrukljevih besedah sicer že pol leta govori, da bi bilo treba izobraževanje ustrezno ovrednotiti, a da jo vlada ignorira. »Če ona to reče, se v pisarni predsednika vlade ne premakne niti trepalnica, kaj šele da bi se kakšna obrv dvignila,« je dejal. To je po njegovih besedah ilustracija tega, kakšno težo ima izobraževanje v Cerarjevi vladi: »Nikakršne, lahko je kot pero.«

Po Štrukljevih navedbah naj bi na pogajanjih znova sestali prihodnji teden v torek. Glede na to, da je vlada v torek zavračala vse njihove ključne zahteve, ni možnosti, da bi se do začetka stavke karkoli bistvenega spremenilo, je ocenil. Po njegovih besedah ima trenutno žogico v rokah premier, od katerega stališč o tej temi, kot pravi, javno še ni slišal.