Večino svetovnih banan gojijo v tropskih toplih temperaturah, ki dosledno dosegajo okrog 27 stopinj Celzija. Podjetje D&T Farms na jugu Japonske pa svoja bananina drevesa goji bolj na hladnem. Njihovo okolje, ki je umetno močno hlajeno, namreč dosega minus 60 stopinj Celzija, šele po določenem obdobju pa banane premaknejo v okolje s tropskimi temperaturami.

Zaradi te velike razlike med temperaturami, v katerih drevo raste, hitreje rastejo same banane in tudi dozorijo zelo hitro. Njihovi olupki v tem času še niso popolnoma zreli, zato ostanejo mehki, tanki in dovolj sladki, da jih lahko jemo s preostalim delom sadeža, ki smo ga vajeni uživati.

Zamrznitev, odmrzovanje in prebujanje

Metoda gojenja banan z užitnim olupkom se imenuje »zamrznitev, odmrzovanje, prebujanje« (freeze thaw awakening), novo sorto banan pa so poimenovali Mongee banane. Kupci jih lahko kupijo v lokalni japonski maloprodajni trgovini Tenmanya Okayama, za eno banano pa morajo odšteti 5 evrov. Zaloge banan so namreč zelo majhne, si pa v podjetju želijo širitve. Nedavno so na svoji spletni strani objavili tudi razpis za nove kmetovalce banan z užitnimi olupki.

Kot v mnogih državah so banane na Japonskem eden najbolj priljubljenih sadežev. Kljub temu Japonska še vedno uvozi 99 odstotkov vseh banan, zato v podjetju D&T Farms upajo, da bodo nove banane uspešno zapolnile vsaj ta en preostali odstotek. Na svoji spletni strani se v podjetju tudi radi pohvalijo, da svoje banane vzgajajo brez pesticidov in da užiten olupek ob sladkorju vsebuje tudi hranljive snovi, med njimi vitamin B6, magnezij in cink. Sladkorja je v Mongee banani sicer več kot v navadni; približno 25 gramov ga ima ena, medtem ko ima navadna banana približno 18 gramov sladkorja.