Afriške klavnice oslov za kitajske jedce

V Keniji s odprli prvo klavnico za osle. Za to so se odločili, ker je na Kitajskem vse večje povpraševanje po oslovskem mesu, v Keniji pa je veliko oslov. V Keniji je sicer klanje oslov za potrebe prehrane legalno šele nekaj let, zato to morali tudi za klavnico pridobiti odobritev države. Lastniki oslov, ki jih uporabljajo kot tovorne živali, se zdaj bojijo, da jih bodo trgovci z mesom ukradli. Na Kitajskem pa so zadovoljni. Odkar so državljani vse bolj bogati in se selijo v mesta, pojedo trikrat več mesa kot pred 30 leti. Afriško oslovsko meso je zato na kitajskem trgu zelo iskano.

Teden restavracij že marca

V preteklem letu zelo uspešen teden restavracij bo letos kar dvakrat. Prvi bo že od 22. do 30 marca. V tem tednu bo sodelovalo 67 restavracij, ki so jih v ocenjevanju časopisa Nedelo ocenili najmanj z oceno 4. Vsaka restavracija bo ponudila fiksen meni najmanj treh hodov, ki bo imel tudi določeno ceno. Tokrat se boste lahko izbrano najedli za 14 evrov. Ker je zanimanje veliko, si velja mize rezervirati vnaprej, pravzaprav so restavracije rezervacije že začele sprejemati. Oktobra pa bo na sporedu še tradicionalni jesenski teden restavracij.

Uradni šampanjec nogometnega prvenstva

Sloviti šampanjec taittinger je uradni šampanjec letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva. V čast nogometa bodo izdali tudi posebno polnitev šampanjca, in sicer brut réserve. Da bi počastili nogomet, bodo na embalažo šampanjca odtisnili holograme v obliki nogometnih žog. Vprašanje je sicer, koliko tega dragega šampanjca bodo spili navijači, gotovo pa bo tekel v potokih na VIP-zabavah. Taittinger si je sponzorsko pogodbo s Fifo zagotovil do konca leta 2015, tako da bodo na vseh srečanjih ta šampanjec pili tudi nogometni funkcionarji.

Do leta 2050 brez kave, banan in kakava

Klimatske spremembe vplivajo tudi na kmetijstvo in tako bodo lahko vplivale tudi na naše prehranjevalne navade. Različni raziskovalci svarijo, da bi do leta 2050 lahko ostali brez nekatere priljubljene hrane. Denimo brez kave. V srednji in južni Ameriki se vremenski pogoji spreminjajo in letine kave so vsako leto manjše. Prav tako je s francoskim vinom, ki ga je zaradi sušnih poletij vsako letino manj. Med ogroženimi so še banane in kakav, pa ribe, za kar smo v veliki meri zaradi čezmernega lova krivi sami. Najbolj skrb zbujajoče pa je, da bodo klimatske spremembe vplivale tudi na zaloge vode. Napovedujejo namreč da bo v letih 2030 do 2050 nastalo veliko pomanjkanje pitne vode.