Hiša, ki se v osmih minutah postavi zgolj s pritiskom na gumb? Sliši se kot nekaj iz zelo oddaljene prihodnosti. Pa vendarle, takšno domovanje ni več samo ideja. Britansko zagonsko podjetje Ten Fold Engineering je namreč razvilo in patentiralo koncept modularne samopostavljive hiše.

Lastnik izbere lokacijo, naroči hišo, to pa mu dostavi tovornjak. Hiša se nato hipoma sestavi kot ogromna sestavljanka. V podjetju trdijo, da so taki bivanjski prostori vseljivi takoj, potrebujete le nekaj osnovnega pohištva. Po želji hišo priključite na električno in kanalizacijsko omrežje, ni pa to nujno. Njihove hiše so lahko povsem samooskrbne. Če si lastnik morebiti zaželi, da bi se preselil, ponovno pritisne na gumb – in hiša se bo pospravila v velik zabojnik, ki ga lahko tovornjak spet prevaža. Konceptne hiše so na spletu naletele na ogromen odziv ljudi, ki se v prvi vrsti sprašujejo, ali je kaj takega sploh resnično. Drugo pogosto vprašanje je: »Ali me bo hiša stlačila vase?« Podjetje na svojih straneh zatrjuje, da kaj takega ni mogoče. Poudarjajo tudi, da hiše ne nadzoruje nekakšen robot, temveč se same sestavijo s pomočjo gravitacije, po načelu protiuteži in vzvodov.

Rešitev za mlade

V Ten Fold Engineeringu so razvili številne različne koncepte zložljivih hiš: od modernih in klasičnih do povsem futurističnih. Taka hiša ponuja do približno 200 kvadratnih metrov prostornine. Ker gre zgolj za koncept, je cena odvisna od materialov in želja lastnika. Glede na soroden projekt, v katerega je podjetje vpleteno, sklepajo, da bo taka nepremičnina stala okoli 110.000 evrov.

Kot je ustanovitelj podjetja David Martyn poudaril v enem od intervjujev, takšna premičnina ključno pripomore pri odpravljanju stanovanjske stiske mladih. Najemnina v središču Londona, kjer prebiva njegov sin, za enosobno stanovanje znaša tudi 1500 evrov na mesec. Premična hiša bi lahko mladim omogočila udobno domovanje brez stroškov za nakup zemljišča. To pa je tudi razlog, da se v njihov elektronski nabiralnik oglaša vse več interesentov, ki bi se radi preselili v popolno odmaknjenost, v naravo, kjer sicer ni zazidljivih površin.

Martyn je za revijo Forbes dejal, da so bila zanj pri ustvarjanju sodobnih domovanj velik navdih nomadska ljudstva. »Čas in način življenja se spreminjata. Danes se lahko družbene razmere hipoma obrnejo in ljudje za seboj puščajo prazne hiše. Novodobna hiša pa bo lahko lastnika spremljala skoraj povsod, kjer bo našel prostor zanjo.«

Podjetje se ne ustavlja zgolj pri stanovanjskih prostorih. Predstavlja namreč širok nabor funkcionalnih zgradb, kot so šole, stadioni, sončne elektrarne, ki se jih po potrebi lahko premešča. Hišice bi lahko denimo letala dostavljala na prizadeta območja, kjer bi ljudem zagotavljale zavetje ali pa mobilne ambulante. Skratka, aplikacij za tovrstne nepremičnine je nešteto.