Somnox čisto nič ne spominja na napravo, kakršno si sprva predstavljamo ob omembi besede robot. Gre pravzaprav za nekakšno veliko blazino, h kateri se uporabnik zvečer stisne.

»Slab spanec ključno vpliva na človekovo počutje. Ko ne morete zaspati in se vso noč premetavate, veste, da boste naslednji dan utrujeni, razdraženi in zmedeni. Tovrstne težave pa se vsako noč pojavljajo pri vsakem petem človeku. Na voljo imamo sicer zdravila, vendar je veliko bolje, če si pomagamo s pravilnim dihanjem, zvokom in udobjem. Zadali smo si, da ljudem omogočimo kakovostnejše življenje, in sicer tako, da jim pomagamo spati,« je podjetje svojo vizijo strnilo na portalu Kickstarter, kjer so za razvoj robota prepričali 509 ljudi, ki so jim namenili več kot 200.000 ameriških dolarjev.

Somnox pomirja duha in telo, poudarjajo. Uporabnik mora robota pred spanjem stisniti k sebi, kot to počno otroci s svojimi plišastimi igračami. Naprava v tistem trenutku zazna, da se mora spraviti k delu. Najprej začne simulirati dihanje človeka, tako da se njegovo mehko ohišje začne premikati kot prsni koš. Lastnik naj bi svoje dihanje postopno uskladil z napravo. Ustrezno ritmično dihanje naj bi bilo namreč ključno za sproščanje in zniževanje ravni stresa.

Druga ključna lastnost spalnega robota je oddajanje zvokov. Omogoča predvajanje ritma srca, uspavank, vodenih meditacij, lahko pa si tudi sami po želji namestimo svoje avdiovsebine. Somnox samodejno prilagaja glasnost in se ob ustreznem trenutku tudi ugasne. Da je zadeva popolnoma prilagojena posamezniku, skrbi mobilna aplikacija, prek katere nadzorujemo osnovne funkcije.

Kot tretje pa inženirji omenjajo nežnost oziroma prijetne občutke. Podjetje je pri tem poglavju združilo moči s pohištvenim podjetjem Royal Auping, ki jim je pomagalo razviti udobno in ustrezno oblikovano ohišje robota. Izbrali so tekstilne materiale in naravno obliko ledvice. Poudarjajo, da se k taki napravi uporabnik z veseljem stisne in pocrklja. »Spanje je kompleksen proces, pri katerem številni dejavniki vplivajo na njegovo kakovost. Spalni robot pa je namenjen predvsem tistim, ki noči prebedijo zaradi skrbi, se soočajo s stresom ali pa imajo težave s tesnobo,« dodajajo.

Nekaj odzivov zadovoljnih strank so ponudili na spletu. Tri dame v zrelejših letih pravijo, da zaradi robota zaspijo v 15 minutah, medtem ko brez njega ne zaspijo prej kot v uri. Če imate torej prostor v postelji za tako pametno blazino, boste zanjo morali odšteti približno 450 evrov. Vseeno pa prej povprašajte partnerja, kaj si on misli o tem, da boste odslej spali v troje.