Na lasvegaškem tehnološkem sejmu Consumer electronics show (CES) so prejšnji teden predstavili kopico zanimivih naprav in izdelkov, med katerimi so bile tudi napredne spodnjice, ki uporabnika ščitijo pred sevanjem.

Nosljivi pripomočki, od pametnih ur do raznih športnih dodatkov, v zadnjih letih doživljajo velik vzpon. Po nekaterih študijah smo potrošniki leta 2015 za take dodatke zapravili celo dobri dve milijardi ameriških dolarjev. Ne zgodi pa se pogosto, da v kategoriji nosljive tehnologije omenjamo spodnje perilo. Na nedavnem sejmu CES so namreč obiskovalci med tisoče razstavljalci težko spregledali moške, ki so se po prizorišču sprehajali oblečeni zgolj v spodnje hlače. Šlo je za promotorje podjetja Spartan, v katerem trdijo, da so našli način, kako zaščititi moške intimne predele pred raznimi sevanji, ki nas obdajajo vsak dan.

Tkanina iz bombaža in srebra

»Spodnje hlače spartan so pametno spodnje perilo. Smo zagonsko podjetje, ki ščiti testise pred sevanjem mobilnih telefonov,« so pojasnili v enem od intervjujev. Njihova filozofija namreč temelji na predpostavki, da signal telefona, vzporedno z brezžično povezavo, škoduje moškemu ponosu, sploh ker mobilne telefone prenašamo v hlačnih žepih, tako blizu dotičnega občutljivega območja. Podobno naj bi veljalo za prenosne računalnike, ki nam sedijo v naročju, kot tudi za druge elektronske naprave, ki jih uporabljamo tesno ob telesu. O tej problematiki smo najbrž vsi že slišali kako besedo, obstaja tudi nekaj študij, ki temu pritrjujejo. Te trdijo, da se je število spermijev pri moških zahodnega sveta v zadnjih štiridesetih letih zaradi različnih dejavnikov bistveno zmanjšalo, celo prepolovilo.

Ustanovitelja podjetja Spartan, Francoza Arthur Menard in Pierre-Louis Boyer, sta v blago spodnjih hlač vtkala srebrne niti in tako ustvarila nekakšno faradayevo kletko oziroma prostor, ki je zaščiten pred elektromagnetnim sevanjem. Izrazi, kot sta kletka in špartanec, pa ne smejo zavesti, so se šalili na CES. »Naše spodnjice niso nikakršen oklep, kot bi mogoče lahko sklepali po opisu. So izjemno udobne spodnje hlače, ki ščitijo pred sevanjem in so po zaslugi materiala še antibakterijske.« Menard je za medije pojasnil, da je njihova mešanica bombaža in srebra celo prijetnejša za nošenje kot običajna bombažna tkanina.

Podjetje je z obljubo, da špartanske spodnjice ščitijo moškost pred 99 odstotki sevanja, prepričalo lepo število vlagateljev, ki so jim že namenili več kot pol milijona evrov zagonskih sredstev. Menard je svojo idejo na sestanku predstavil tudi Googlu. Bil je tako samozavesten in prepričan o svojem izdelku, da je v pisarne vkorakal oblečen zgolj v spodnje hlače (kako se je sestanek končal, sicer ni znano).

Spodnjice Spartan so trenutno naprodaj v tridesetih državah, na spletu pa jih lahko dobite za 42 evrov za par. Najbrž so vredne denarja. Gre namreč za delikatno zadevo. Testise.