»Bratsko pozdravljam vse žrtve teh ostudnih dejanj, ki so se morda čutile prizadete zaradi pisma, objavljenega v Le Mondu. Njim in samo njim ponujam svojo opravičilo,« je zapisala igralka. Poudarila je še, da v pismu ni bilo »ničesar dobrega o nadlegovanju, sicer ga ne bi podpisala«, pismo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem pa Catherine Deneuve še naprej stoji za vsebino pisma, ki ga je pred dnevi podpisala skupaj s še približno 100 vidnimi francoskimi predstavnicami pisateljicami, igralkami in akademičarkami. Pismo je sprožilo ostro polemiko tako v Franciji kot v tujini, na podpisnice pa so letele številne kritike, češ da banalizira spolno nasilje.

Pismo problematizira gonjo proti moškim, ki se je razvila zaradi razkritja spolnih škandalov v Hollywoodu, kot pretirano. »Moške množično kaznujejo, mečejo iz službe, pa čeprav so se le dotaknili kakega kolena ali hoteli kateri ukrasti poljub,« piše v pismu.

Nenehno javno obtoževanje preraslo vse meje

Poudarja, da čeprav je povsem legitimno in tudi nujno spregovoriti o zlorabi moči nekaterih moških, pa je nenehno javno obtoževanje že preraslo vse meje. To namreč ustvarja podobo, kot da so ženske povsem brez moči, večne žrtve.

Kot je sedaj pojasnila 74-letna Catherine Deneuve, se je pod pismo podpisala, ker ima rada svobodo. »Ne maram pa te značilnosti našega obdobja, da si vsakdo pridružuje pravico, da sodi in obsoja,« je prvič po objavi pisma sporočila znana igralka. »Obdobja, v katerem preproste objave na družbenih omrežjih povzročijo kaznovanje, odpuste iz službe in tudi medijske linče,« je dodala.

»Ničesar ne opravičujem. Ne odločam pa o krivdi teh moških, ker za to nisem kvalificirana. In le malo jih je,« je med drugim še zapisala.