Ena izmed največjih afer s podpisom vodstev propadlih cerkvenih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva je danes doživela uvodni predobravnavni narok na mariborskem okrožnem sodišču. Odvil se je v odsotnosti prvoobtoženega mariborskega odvetnika Ljuba Pečeta, sodišče mu je namreč vabilo poslalo na napačni naslov. Domnevnega arhitekta spornega posla z delnicami Luke Zadar bodo zato vabili znova.

Soobtoženi Franc Ješovnik je vabilo sicer prejel, vendar na zatožno klop ni sedel. Predsedujoči sodnici Danili Dobčnik Šošterič je pisno sporočil, da je vložil ugovor zoper obtožnico, ki da je ne razume, krivdo pa zavrača. Da krivde ne priznavata, sta danes sodnici povedala tudi soobtožena Mateja Vidnar Stiplošek in Simon Zdolšek. Obtožnica očita četverici, da so v sostorilstvu zlorabili svoj položaj in pravice. V primeru pravnomočne obsodbe jim grozi do osem let zapora.

Tožilec skrivnosten z obtožnico

Preiskava nacionalnega preiskovalnega urada, na podlagi katere je specializirano državno tožilstvo od junija 2014 vodilo preiskavo in spisalo obtožnico, je razkrinkala načrt, kako so vodstveni menedžerji cerkvenih holdingov leta 2007 izpeljali prikrit posel prevzema Luke Zadar. Denar za nakup sta si holdinga sposodila pri NLB, vrnila pa ga nista nikoli. Tožilec Iztok Krumpak iz SDT na današnjem naroku še ni hotel predstaviti obtožnice zoper četverico, to namerava storiti šele na glavni obravnavi. Obdolženim tudi ni ponudil zmanjšanja kazni za primer priznanja krivde.

Zvon Dva Holding, ki sta ga zastopala Ješovnik in Peče, si je julija 2007 pri največji državni banki sposodil 17,5 milijona evrov, denar pa je nemudoma zatem posodil »bratskemu« Zvonu Ena pod vodstvom Zdolška in Vidnarjeve. Ta je 17 milijonov evrov posodil tedaj že plačilno nesposobni in insolventni družbi I. J. Storitve, ki je odkupila 90 odstotkov delnic Luke Zadar, po prepričanju tožilstva pa to podjetje ni nikdar imelo namena vrniti sposojenega denarja. »NLB je odobrila kredit prav za nakup delnic Luke Zadar in je ocenila, da je posel dober,« je danes opozoril Zdolškov zagovornik Dušan Pungartnik.

Slamnato nadškofijsko podjetje za posebne posle

Vodstvo Nadškofije Maribor je vseskozi vztrajno zanikalo vsakršno povezavo z I. J. Storitvami. Pungartnik pa je danes svojega klienta branil z navedbo, da so bile I. J. Storitve »namensko ustanovljena družba«, preko katere sta holdinga realizirala posle, »ki jih sama nista mogla ali nista smela«. Kriminalisti so že v času preiskave sumili, da so I. J. Storitve vseskozi imele slamnate lastnike, dejanski lastnik pa naj bi bil prvoobtoženi Peče.

Obtožnica očita obdolženim, da niso terjali pravočasnega vračila posojila, prav tako niso terjali dodatnega zavarovanja niti niso sprožili postopka izvršbe ali stečaja I. J. Storitev. »Družba I. J. Storitve je bila povezana z Zvonoma, vodile so jo zaupanja vredne osebe in zato ni bilo treba upoštevati previdnostnih ukrepov, kot da gre za povsem neznano družbo,« je poudaril Pungartnik, ki se je obregnil, da se obtožnica navezuje tudi na dogajanje po stečaju cerkvenih holdingov, po katerem je Zdolšek izgubil svoj položaj v upravi.

Pod obtožbo je namreč tudi vrsta kupoprodajnih poslov in prenosov lastništva, s katerimi naj bi obdolženci pomagali delnice Luke Zadar izmakniti iz stečajne mase Zvonov, s čimer so upnike oškodovali za kar 19,2 milijona evrov. Tudi v teh poslih naj bi glavno vlogo imel Ljubo Peče. Podjetje I. J. Storitve – in 56.000 delnic Luke Zadar v njihovi lasti – je po izvedbi številnih transakcij nazadnje pristalo v rokah domnevnega slamnatega lastnika, in sicer podjetja v lasti mariborskega taksista in poslovneža Danijela Robnika. Ta je delnice Luke Zadar nemudoma prenesel na drugo podjetje, I. J. Storitve pa novembra 2015 pahnil v stečaj.