Odškodninski in kazenski postopki zoper bivše menedžerje so praviloma dolgotrajni in le redko uspešni. Upniki propadlih mariborskih cerkvenih holdingov so se šele z večletno zamudo odločili za odhod na sodišče. Upanje na pozitiven razplet tožb črpajo iz revizije poslov Zvona Ena in Zvona Dva Holdinga, ki je razkrila veliko stopnjo odgovornosti nekdanjih uprav.

Na mariborskem okrožnem sodišču je včeraj potekal pravdni narok, v katerem Zvon Ena Holding v stečaju toži nekdanjega predsednika uprave Simona Zdolška in članico uprave Matejo Vidnar. Oba sta funkciji opravljala od ustanovitve cerkvenega finančnega holdinga leta 2003 do njegovega neizogibnega stečaja v februarju 2012.

Nekdanji predsednik uprave je zdaj brezposeln

Sodišče je na zahtevo tožnika februarja letos izdalo začasno odredbo, s katero je zavarovalo premoženje Zdolška in Vidnarjeve. Toženca sta vložila ugovor. Odvetnik Dušan Pungartnik je včeraj poudaril, da je odredba onemogočila poslovanje njegove stranke, kajti sodišče je blokiralo Zdolškova transakcijska računa in je zato moral ugasniti svoj s. p. Zdaj je brezposeln in prijavljen na zavodu kot iskalec zaposlitve. »Ni dokazov, da bi skrival svoje premoženje in se izmikal morebitnemu plačilu,« je trdil Pungartnik.

Pooblaščenec Zvona Ena Holdinga v stečaju, odvetnik Marko Ajlec, je odvrnil, da ima Zdolšek že od leta 2011 vse svoje nepremičnine obremenjene z maksimalnimi hipotekami. »Značaj teh hipotek je mogoče enačiti z učinki zemljiškega dolga, ki ga zakonodaja, predvsem zaradi zlorab, ne dopušča več. Dejstvo, da toženec ni pojasnil, čemu služijo te maksimalne hipoteke, zgolj potrjuje izkazano verjetnost, da nevarnost obstaja.« Okrožna sodnica Andreja Veselič bo odločitev v zvezi z odredbo strankam sporočila pisno.

Sporne posle, zaradi katerih stečajna upraviteljica Mojca Breznik terja odškodnino od nekdanjih uprav, je že v letu bankrota holdingov razkrila revizijska družba ACAM. Največji upniki so zatem kar tri leta zavlačevali s sprožitvijo odškodninskih in kazenskih postopkov, ker se niso zmogli dogovoriti o oblikovanju upniškega odbora. Za ukrepanje proti odgovornim so pooblastili odvetniško pisarno Blaža Kovačiča Mlinarja.

Iz omenjenega revizijskega poročila izhaja, da sta upravi cerkvenih zvonov več kot leto dni zamujali z razglasitvijo insolventnosti in v vmesnem času izvedli posle, s katerimi naj bi privilegirali določene upnike. Holdinga sta bila namreč insolventna že konec leta 2009, prisilni poravnavi pa sta bili sproženi šele v letih 2010 in 2011. Revizorji so ugotovili tudi to, da je bilo v obdobju izpodbojnosti sklenjenih več poslov, s katerimi sta bili družbi oškodovani za več milijonov evrov.

Ena kazenska ovadba že v sodni preiskavi

Začetek aprila je sodnica Veseličeva obravnavala tožbeni zahtevek Zvona Dva Holdinga v stečaju zoper nekdanjo upravo. Od Franca Ješovnika in Ljuba Pečeta upraviteljica Breznikova prav tako terja plačilo okroglih 300.000 evrov. Tudi tisti narok je sodnica sklenila z napovedjo, da bo najprej odločila o ugovoru na začasno odredbo, s katero je sodišče zavarovalo premoženje Ješovnika in Pečeta.

Tožba zoper njiju zajema več škodljivih poslov, ki jih kot skrbna gospodarja ne bi smela izvesti. Ena izmed spornih poslovnih potez s podpisom Pečeta je izginotje hrvaške Luke Zadar iz stečajne mase Zvona Dva Holdinga in posledično 20-milijonsko oškodovanje upnikov. Posel nakupa luke in prenos lastništva na mariborskega taksista Danijela Robnika sta bila izpeljana prek razvpitega podjetja I. J. Storitve, ki ga je več let lastniško in odločevalsko obvladoval Peče.

V zvezi z obravnavanimi posli so kriminalisti februarja lani izpeljali obsežno sklepno akcijo, v kateri so med drugim pridržali vplivnega mariborskega odvetnika Pečeta, ki je Zvon Dva Holding vodil do njegovega stečaja januarja 2012.

Specializirano državno tožilstvo ima v zvezi s poslovnimi dogajanji v propadlih cerkvenih holdingih odprte tri kazenske zadeve. V zadevi Luka Zadar je zoper nekdanje vodstvo Zvonov že sprožena preiskava na mariborskem okrožnem sodišču. V fazi predkazenskega postopka pa sta še ovadbi Kovačiča Mlinarja, v katerih je nekdanje odgovorne v cerkvenih holdingih osumil storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.