Emmanuel Macron, ki se je drugi dan obiska danes znova sestal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, je dejal, da je svet na prelomni točki, saj se države soočajo s pomembnimi vprašanji terorizma in podnebnih sprememb, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Kitajski predsednik je ob tem zagotovil, da bosta državi tudi v prihodnje tesno sodelovali in krepili trgovinsko menjavo.

V okviru obiska sklenjeni dogovori med drugim vsebujejo dogovor o sodelovanju francoskega energetskega velikana Areva s kitajskim konkurentom CNNC. Sodelovala bosta pri izgradnji 10 milijard evrov vrednega projekta za razgradnjo uporabljenega jedrskega goriva.

Evropski letalski proizvajalec Airbus pa je naznanil sodelovanje s kitajskimi proizvajalci, pri katerih bodo v sodelovanju mesečno izdelali šest Airbusovih letal A320 jet. Poleg tega je Kitajska napovedala, da bo v šestih mesecih odpravila embargo na uvoz francoske govedine, ki je v veljavi že 16 let.

Macrona na obisku na Kitajskem spremlja delegacija približno 50 poslovnežev. Francija si želi predvsem zmanjšati zunanjetrgovinski primanjkljaj v trgovini s Kitajsko, ki je lani dosegel 30 milijard evrov, hkrati pa povečati svojo prisotnost na kitajskem trgu.