Nebo nad središčem prestolnice je na silvestrovo tudi letos razsvetlil ognjemet, četudi so ga zaradi grožnje onesnaževanja do zadnjega skušali preprečiti okoljevarstveniki. Nadzorovan in načrtovan ognjemet je boljši, kot če bi pirotehnične avanture prepustili laikom, so sporočili z mestne občine, čeprav ni jasno, zakaj bi naj se te dejavnosti izključevale. Seveda se tudi niso. Tistih 55.000, ki se jim je na silvestrski večer zazdelo, da bi se drenjali in petardnim eksplozijam izogibali na enem od brezplačnih koncertov na prostem, so z glasbenimi točkami v središču prestolnice med drugim razveseljevali Helena Blagne, Nuša Derenda, Nipke, Zlatko, Klemen Klemen, Lea Sirk in narodnozabavni kvintet Danile Lukana.

Z zbranimi je zadnje sekunde do prvega januarja in svojega rojstnega dneva odšteval župan Zoran Janković, tudi letos brez njegove priljubljene pevke Danijele. Predsednik Borut Pahor je medtem obiskal novorojenčke v ljubljanski porodnišnici, v dneh pred novim letom pa je v družbi Jankovića, ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, predsednika državnega zbora Milana Brgleza in varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer nazdravil z brezdomci iz ljubljanskega zavetišča.

V Mariboru je razigrano množico na Trgu Leona Štuklja medtem zabavala Tanja Žagar, v Celju je nastopila skupina Kingston, v Kranju Pop Design in v Piranu Issac Palma ter Big Foot Mama.

Zmago Jelinčič kuha testenine, Janša bo z ženo upihnil sto svečk

V kamniški občini so na glavnem trgu gledali in poslušali narodnozabavno zasedbo Špica, do novega leta pa je s krajani odšteval župan Marjan Šarec, ki v novi številki revije Nova medtem razkriva, kaj si doma kupujejo za praznike. Pragmatični politik je ženi podaril vinjeto, hčerki ste prejeli oblačila in sladkarije. Družinsko intimo je rumenemu tisku odkrival še politik Zmago Jelinčič Plemeniti in Suzy zaupal, da je doma žena Monika tista temperamentnejša, sam pa »bolj prijazen in miren«, kar bi koga utegnilo presenetiti. O družinski dinamiki smo izvedeli še, da včasih kaj skuha, sploh testenine z različnimi (nikoli enakimi) omakami, o hčerki slikarki, ki bo letos dopolnila 14 let in zaradi šole že zavrnila ponudbe za razstave v tujini, pa še to, da trenutno prisega na ruske klasike – predvsem na Tolstoja, čeprav so jo navdušili tudi Bratje Karamazovi Dostojevskega in Puškinov Jevgenij Onjegin.

Zmago Jelinčič Plemeniti bo letos dopolnil sedemdeset let in tako se je uvrstil še na večstranski seznam revije Zvezde, v katerem so zbrali najpomembnejše okrogle jubileje domačih estradnikov, politikov in drugih vplivnežev. V klubu sedemdesetletnikov se bosta znašla še Manca Košir in Lojze Peterle, osemdeset let pa bo dočakalo po oceni revije nekaj »neverjetnih kalibrov« – recimo »odvetniški as in pisatelj« Peter Čeferin, upokojeni politik Milan Potrč in Ivan Zidar, ki ga opisujejo kot »nekoč čislanega, dandanašnji pa bolj preganjanega gospodarstvenika«. Janez Janša jih bo dopolnil šestdeset, njegova žena Urška štirideset, zato bosta »skupaj upihnila sto svečk«, ugotavljajo v Zvezdah.

Ivana Šundov meni, da so revni srečnejši

Abrahama bo v prihodnjih tednih slavil čuk Jože Potrebuješ in se z revijo Zvezde ob priložnosti pogovoril bolj na široko. Med drugim o tem, da kondicijo ohranja z jutranjim odmerkom stotih trebušnjakov in sklec, pa še, da se v času kariere z nikomer ni sprl, čustveno sta ga vznemirila edino odhod Marka Vozlja iz skupine Čuki in Jasne Kuljaj iz oddaje Na zdravje. Menda se ob vsakem zapletu vpraša, ali je morda sam kaj storil narobe, in se zaveda, da je marsikomu trn v peti. Samo malo počitka medtem potrebujeta Pero Lovšin in Siddharta – prvi je utrujen od promocije novega albuma in vseh koncertov v zadnjem letu, glasbena skupina pa se pridružuje Janu Plestenjaku in se umika v ustvarjalno karanteno, smo še izvedeli v Zvezdah.

Znani so ob koncu leta razmišljali še o družbi, revščini, dobrodelnosti. »Ljudje z manj denarja imajo po drugi strani veliko več in s tem tudi lepše praznike,« brez dodatnega pojasnjevanja ugotavlja na Hrvaškem živeča voditeljica Ivana Šundov, igralec in voditelj Pavle Ravnohrib, ki obiskuje starejše v domovih za ostarele in dela z ljudmi s posebnimi potrebami, pa v Zvezdah meni, da se dobrodelnosti ne da priučiti. »Nagnjenost k humanitarnim dejanjem je položena v srce in dušo, treba pa je razumeti tudi tiste, ki te empatije in sočutja do drugih nimajo,« je razložil Ravnohrib.

Kdor nima sreče z občutki empatije in dobrodelnosti, se lahko potolaži na katoliškem spletnem portalu Aleteia, kjer so nam v novoletnem času pripravili članek z naslovom Kakšna je pot do greha, v katerem podrobneje predstavljajo »pet stopenj prodiranja hudobije v srce«. Začne se s »predlogom« oziroma nečisto mislijo, da smo boljši od drugih, konča pa z vdajo »sli« oziroma popuščanju »hudobnim mislim«, s katerimi postopno »ošibimo svoj značaj«. K sreči še ni vse izgubljeno, saj na koncu razkrijejo, da v resnici »ni greha, ki ga Bog ne bi mogel odpustiti, če ga za to prosimo« in zato »ni razloga, da bi obupovali nad svojo slabotnostjo«. In medtem ko svet z grozo čaka, ali se bo skušnjavi po jedrski detonaciji prvi vdal Donald Trump ali kdo drug, se pri Aletei še spominjajo Slovencev, ki so najbolj zaznamovali minulo leto. Na prvem mestu je Melania Trump, ki po mnenju Aleteie v »ameriški javnosti postaja vse bolj priljubljena«, saj se rada druži z otroki oziroma je letos po njihovi oceni celo »vrnila božič v Belo hišo«.