Kadar se v zimskem vremenu zadržujemo na prostem, pa naj gre za delo, sprehod ali smučanje, se vedno prileže kakšen gorak napitek. V naših krajih je nekoliko manj pogost med njimi grog, topla pijača nizke alkoholne stopnje, še najbolj sorodna čaju z rumom, ki pa ima zanimivo in vsaj tri stoletja dolgo zgodovino, povezano s kolonializmom in rumom. Ko so britanski pomorščaki osvajali današnjo Jamajko, se jim je pitna voda med dolgo plovbo usmradila (alkohol pač ne) in je postala neužitna. Admiral Edward Vernon, ki se ga je zaradi grobega ogrinjala prijel vzdevek Grog, je zato tuhtal, kako bi napojil žejne mornarje, da ne bi bili preveč pijani, in se je domislil recepta. Vsak mornar si je moral pol pinte vode v menažki »razkužiti« z limetami, sladkorjem in odmerkom ruma ter koktajl piti za žejo. Napoj je postal med mornarji priljubljen in so ga poimenovali po njegovem iznajditelju Grogu. Prav grog je zaradi obilice vitamina C iz limet rešil številna življenja, saj so mornarji takrat pogosto umirali za skorbutom, ki je pomoril bistveno več mornarjev kot vse bitke skupaj. Britanski parlament je predpisani odmerek groga za mornarje ukinil šele 30. julija 1970.