Na Švedskem, kjer utegnejo biti zime še posebno trdovratne, je tem razmeram prilagojena tudi kulinarika. V naših krajih resda ni deležna posebnega zanimanja, obstaja pa nekaj biserov švedske (in nasploh skandinavske) kuhinje, ki gredo v slast po vsem svetu. Med njimi so jedi iz lososa, ki ga pripravljajo na različne načine, zelo radi ga prekajujejo, posebna delikatesa pa je gravlaks oziroma »zakopani losos«. Gre za surov filet, mariniran v kopru, soli, sladkorju in popru. Okusno jed, pravzaprav lososov karpačo, sicer tradicionalno na veliko pripravljajo ob Valpurgini noči, na prvi maj, ko se po germanskem izročilu zbirajo čarovnice… Nihče pa nam ne bo zameril, če ga pripravimo v prednovoletnem času in z njim presenetimo za praznično božično ali novoletno večerjo. Z njim lahko dopolnimo nabor jedi hladnega bifeja, morda ga ponudimo namesto dimljenega lososa ali poleg njega. Izjemno zanimiv je tradicionalni način njegove priprave. Nekoč so namreč Vikingi, ki so to jed iznašli, ribo marinirali in za nekaj dni zakopali v zemljo, da se je tam fermentirala in se konzervirala; od tod tudi ime. Krasnega boste pripravili po tokratnem receptu.