Ko so oktobra na Pogačarjevem trgu pripravili že deveto izvedbo priljubljenega festivala piva in burgerjev, je bil prostor med Plečnikovimi arkadami in ljubljansko katedralo premajhen za vse ljubitelje piva in predvsem vse bolj domišljeno napolnjenih bombic z mesom in prilogami. Ob pogledu na prepoln trg bi se marsikateremu neobveščenemu mimoidočemu zazdelo, da gre za eno redkih priložnosti, ko lahko v prestolnici okusijo burgerje.

A že dolgo ni tako. Mesto je namreč v zadnjih letih postalo prava promenada burgerjev, ponudniki pa med seboj tekmujejo, kdo bo ponudil okusnejšega. Zato smo obiskali šest lokalov, v katerih je zvezda jedilnega lista prav burger, predstavili njihove zgodbe in bralce povabili, da med njimi izberete po vašem mnenju najboljšega. Na prvo mesto ste uvrstili Lars&Sven Burgers, sledita mu Hood Burger in Hot Horse. Za trojico na zmagovalnih stopničkah so se zvrstili Pop's Place, Kralj žara Steak&Smoke House ter Sorbara Steak House.

Stalni gostje tudi iz tujine

Čeprav je bila včeraj dopoldne ura primernejša za zajtrk kot za burger, je bil lokal Lars&Sven Burgers na Rudniku že precej poln. Sočno meso in hrustljavi krompirček, prijazna postrežba, prijetno ozračje ter pestra izbira burgerjev in piva so prednosti, zaradi katerih so se burgerji iz nakupovalnega središča ob Jurčkovi cesti (še en lokal pa imajo v Šiški) uvrstili na vrh seznama, pravijo obiskovalci Lars&Sven Burgerja. »Če naročiš srednje pečenega, takega tudi dobiš,« se denimo glasi ena od pohval. Nekaj njihovih rednih gostov je celo iz sosednje Hrvaške, ki takrat, ko prečkajo Slovenijo, obvezno z avtoceste zavijejo na burger.

»Mnenja naših strank so pomembna. Komunikacija z njimi vse bolj poteka po spletu, zato tudi skrbimo za svoj spletni videz. Trudimo se, da nobeno vprašanje na spletu ne ostane neodgovorjeno,« pove lastnik Lars&Sven Burgerja Primož Novak, ki uspešno burgersko zgodbo piše skupaj z nekdanjim sošolcem in solastnikom Simonom Ceglarjem. »Simon je kuhal, jaz pa preizkušal,« je nedavno nekoliko v šali, nekoliko zares začetek sodelovanja opisal Novak.

Zdaj je tega »preizkušanja« nekoliko manj. »Pravzaprav v našem lokalu pojem zelo malo burgerjev. Priložnost, da pojem burger, raje prihranim za degustiranje v drugih lokalih,« pravi Novak in ob tem prizna, da je zato delček službe vedno z njim, tudi takrat, ko je na dopustu. »Ves čas spremljamo kulinarične smernice, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini. Pred časom smo bili na primer v Ameriki in seveda sem bil pozoren, kakšni so zdaj trendi v meki hamburgerjev. Tudi otroci so navajeni, da v tujini pokusijo hrano in jo znajo oceniti.« Prav po njegovih sinovih Larsu in Svenu so lokal in njihova najslavnejša burgerja dobili ime.

Če mu rečeš burger, je burger

Prav burger Sven s slovensko govedino, domačo omako, hrustljavo slanino, karamelizirano čebulo, zelenjavo in čedarjem gostje največkrat naročijo. »Klasika je še vedno klasika,« pravi Novak. Na meniju Lars&Sven Burgers zato tudi v prihodnje ne bo vegetarijanskega burgerja. »Stranke so nama to nekajkrat že predlagale, verjetno bi se tudi dobro prodajal, a ko sva ga s Simonom poskusila sestaviti, občutek ni bil pravi. Tudi prostorsko smo tukaj omejeni, saj bi morali imeti ločen žar.« Nekoliko prostornejši je lokal v Šiški, kjer so v sodelovanju z društvom za celiakijo poseben kotiček namenili pripravi brezglutenskih hamburgerjev. »To so burgerji, ki niso modna muha, ampak za ljudi, ki glutena ne smejo jesti.«

Prav brezglutenski burger si je včeraj popoldne izbrala družina Cesar. Našli so ga na jedilnem listu Hood Burgerja na Nazorjevi ulici. »Paziti moramo, da je hrana brez glutena, pa tudi sicer si burgerje privoščimo bolj izjemoma, saj je to še vedno hitra hrana. Ta je bil dober, meso je bilo sočno,« sta bila z izbiro lokala zadovoljna Stanka in Aleš Cesar, medtem ko je sin Maks kot najboljše v izbranem burgerju omenil omako.

Tudi na jedilniku Ajde in Daše Prezelj so burgerji zelo redko, a za tega v Hood Burgerju je, se strinjata, vredno narediti izjemo. »Veliko je zelenjave in prilog, dober je tudi kruh,« sta naštevali stvari, ki so jima všeč. Kaj pa burger z ribjim mesom, ocvrtim piščancem ali brez mesa, ponekod ponujajo tudi čokoladne burgerje. Je to še vedno burger? »Če je v imenu burger, je burger,« sta sklenili.