Kapitalski trgi se sicer v preteklem tednu na novico niso opazneje odzvali. Ameriški dolar je proti košarici preostalih valut po glasovanju malenkost pridobil, nato pa se je njegova vrednost znižala, tako da je ameriški zelenec na tedenski ravni proti evru celo izgubil slab odstotek vrednosti.

Redno zasedanje japonske centralne banke po pričakovanjih ni prineslo sprememb v denarni politiki. Svet guvernerjev je z osmimi glasovi za in le enim proti ohranil ključno obrestno mero nespremenjeno. Centralna banka načrtuje nadaljnje širjenje svoje bilančne vsote, dokler dvoodstotna ciljna stopnja inflacije ne bo dosežena. Poleg določanja obrestnih mer poskuša centralna banka želeno inflacijo doseči tudi z vplivanjem na obrestno krivuljo japonskih državnih obveznic (razlika med kratkoročnimi in dolgoročnimi obrestnimi merami). Ekonomisti pričakujejo, da se bo naklon krivulje povečal v drugi polovici leta 2018.

Slovenski gradbeno-nepremičninski sektor še naprej okreva. Cene stanovanjskih nepremičnin so namreč v tretjem četrtletju 2017 v povprečju porasle za 0,4 odstotka glede na drugo četrtletje tega leta. Vodilno vlogo so imele rabljene stanovanjske nepremičnine, saj je bilo prodanih 2281 nepremičnin, novih pa zgolj 151. Cene vseh nepremičnin so bile v tretjem četrtletju 2017 za 7,9 odstotka višje kot v enakem obdobju lanskega leta. Gibanje cen vpliva tudi na gradbeno aktivnost. Število izdanih gradbenih dovoljenj se je novembra 2017 povečalo za sedem odstotkov glede na predhodni mesec. V obdobju so bila izdana 704 gradbena dovoljenja, povečala se je tudi površina, na katero se nanašajo omenjena dovoljenja. Zadnja primerjava za vrednost opravljenih gradbenih del kaže, da je bila vrednost opravljenih gradbenih oktobra 8,6 odstotka višja kot mesec prej in 16,1 odstotka višja, če primerjamo prvih deset mesecev letošnjega leta z enakim obdobjem v lanskem letu. Na območju evra pa se je vrednost opravljenih gradbenih del oktobra 2017 na mesečni ravni znižala za 0,4 odstotka. Posledično se je znižala tudi letna rast, ki tako znaša 2,0 odstotka. Najvišje znižanje omenjene vrednosti je bilo ugotovljeno na Švedskem, v Veliki Britaniji in Nemčiji, medtem ko se je gradbena aktivnost najbolj okrepila prav v Sloveniji ter na Madžarskem in Slovaškem.

Za evrsko območje je bila pretekli teden pomembna tudi objava nemškega kazalnika zaupanja potrošnikov. Potem ko je pretekli mesec kazalnik dosegel najvišjo vrednost od začetka merjenja (117,5), je decembra malenkost upadel, na vrednost 117,2, kar pa še vedno kaže na odlično razpoloženje potrošnikov.