In ostali so štirje. Potem ko je Edo Murić proti koncu evropskega prvenstva zaradi dobrih predstav v reprezentančnem dresu okrepil evroligaški Anadolu Efes, od sobote ni več član tega kluba. Šestindvajsetletni Ljubljančan je sicer s turškim moštvom podpisal pogodbo 1 + 1, a je v njej pisalo, da lahko obe strani po dveh mesecih prekineta sodelovanje. Po medsebojnem sporazumu je do tega nato prišlo po treh mesecih, tako da je Murić trenutno prosti igralec. Njegova glavna želja je, da bo pri novem delodajalcu eden od nosilcev igre, saj pravi, da si mora povrniti samozavest, zato mu ni toliko pomembno, v katerem tekmovanju bo nastopal. Slovenija je tako vsaj za zdaj v evroligi izgubila enega predstavnika, v najelitnejšem evropskem košarkarskem klubskem tekmovanju pa ostajajo štirje – Luka Dončić, Anthony Randolph, Zoran Dragić in Aleksej Nikolić.

Sporazumna prekinitev pogodbe z Edom Murićem je bila le manjši sunek pred potresom pri Anadoluju Efesu. Vodstvo turškega kluba namreč z rezultati v letošnji sezoni niti približno ni bilo zadovoljno, zato je moral kmalu po slovenskem košarkarju klub zapustiti še Velimir Perasović. Dvainpetdesetletni hrvaški trener je v dvanajstih evroligaških krogih prišel le do treh zmag, a je bolj kot slab izkupiček v igri turškega moštva izstopala neorganiziranost in predvsem divjaška ter neodgovorna igra Američanov Erricka McColuma in Rickyja Leda, ki sta si lahko privoščila praktično vse, kar sta hotela. Stanje bo poskušal izboljšati Ergin Ataman, ki se tretjič vrača na klop carigrajskega kluba. Začel je slabo, saj je včeraj klonil proti Himkiju.

Javor brez milosti

V torek je bilo pestro v Madridu, kjer je bil Luka Dončić prvič v karieri izključen. Sprva je pri enem od prodorov nenamerno z roko po obrazu udaril Tiborja Pleissa, po ogledu posnetka pa prejel nešportno osebno napako. Štiri minute pred koncem polčasa mu je sodniška trojica, med katero je bil tudi Slovenec Damir Javor, dosodila osebno napako v napadu, po kateri se je 18-letni Ljubljančan zapletel v besedni obračun z Guillemom Vivesom, na začudenje mnogih pa za to prejel tehnično napako. Dosodil mu jo je ravno Javor, ki mu je Dončić pred odhodom s parketa zabrusil nekaj krepkih, nato pa zaradi jeze nekajkrat brcnil v steno predora.

Zanimivo pri vsem je, da sodniška pravila v košarki ne dovoljujejo spremembe odločitve po ogledu posnetka dogajanja. A ravno to je storila sodniška trojica na čelu z Javorjem, na kar je opozoril tudi trener Reala Madrida Pablo Laso. »Sodniki so naprej dosodili nešportno osebno napako Pleissu, a ko so videli, da ima krvav obraz, so pogledali posnetek, odločitev spremenili in pripisali nešportno osebno napako Dončiću. Tega v košarki ni. Sodniki kljub ogledu posnetka svoje odločitve ne smejo spremeniti. Poleg tega Luka ni naredil ničesar nešportnega, saj se je želel le zavarovati pri prodoru.« Petdesetletni Španec je Dončiću namenil še nekaj modrih besed. »Luka mora v igri uporabljati glavo. Mora biti pameten in se izogniti takim stvarem. Ne glede na to, ali je odločitev sodnikov poštena ali ne, mora igrati naprej. Iz tega se mora nekaj naučiti in biti v prihodnje bolj premeten.«

Evroliga 13. krog: Himki – Anadolu Efes 86:68 (Dragić 8 točk za Anadolu Efes), Real Madrid – Valencia 91:72 (Dončić 6 točk za Real Madrid), Žalgiris – Bamberg 88:84 (Nikolić 5 točk za Bamberg), Olympiacos – CSKA 88:86, Fenerbahče – Crvena zvezda 82:56, Panathinaikos – Maccabi 89:76, Milano – Baskonia, Barcelona – Unicaja oboje sinoči, 14. krog, danes ob 19. uri: Crvena zvezda – Panathinaikos, ob 20. uri: Bamberg – Real Madrid, ob 20.05: Maccabi – Fenerbahče, ob 20.45: Valencia – Žalgiris, jutri ob 18. uri: CSKA – Himki, ob 18.30: Anadolu Efes – Olympiacos, ob 20.30: Baskonia – Barcelona, ob 20.45: Unicaja – Milano.