Primož Novak in Simon Ceglar, nekdanja sošolca in lastnika Lars&Sven Burgerja, nista nikoli skupaj pekla burgerjev. »Simon je kuhal, jaz pa preizkušal,« se je zasmejal Primož. Sta pa v njihovih restavracijah burgerje pekla Borut Pahor in Goran Dragić, saj sta bivši gradbenik in bivši varnostnik skupaj v nekaj letih na noge postavila zavidljivo verigo burger restavracij, v katerih ima človek prej občutek, da je na otroškem igrišču kot v prodajalni burgerjev.

»Naša publika niso le mladi in hipsterji, ker je Slovenija premajhna, da bi si lahko izbral le en segment gostov. Pri nas v lokalih boste videli tako upokojence kot družine z otroki. V resnici smo družinski lokal,« je razložil Primož Novak. In res imajo v restavracijah na Rudniku in v Šiški otroci v kotu kup igrač. Larsovih igrač, če smo natančni. Kajti Lars in Sven nista dva Šveda, ki sta v Ljubljano prišla peč burgerje, temveč sinova Primoža Novaka.

Zgodba o tem, kako sta Lars in Sven dobila svoje burgerje – tako se res imenujeta njihova klasična burgerja – se je začela, ko se je Primož kot družabnik razšel z Hood Burgerjem: »Imel pa sem že zakupljeno lokacijo na Rudniku in na hitro smo se morali odločiti, kaj bomo. Pa smo začeli peči burgerje.« Do zdaj so imeli restavracije in svoj tovornjaček, potujočo restavracijo, vedno pred trgovskimi centri: »Ne zatiskajmo si oči – danes je socialno življenje v trgovskih centrih, ne pa v središču mesta. Tu parkiraš, greš v trgovino in poješ burger. Tudi v tujini so restavracije z burgerji ob avtocestah in v trgovskih centrih.«

Kruh iz Centra Janeza Levca

Pri ustvarjanju popolnega burgerja niso odkrivali Amerike. »Veliko sem hodil po svetu in pokusil sem veliko različnih burgerjev, Simon pa je odličen kuharski kreativec, ki je prej v popoldanskem času organiziral piknike. Sploh ni poanta, da so burgerji čim bolj podobni ameriškim, čeprav bo klasika vedno klasika,« meni Primož Novak.

Pri mesu se zanašajo na slovensko govedo: »Imamo meso pašne govedine iz Dolenjske. Toda za okus burgerja je odvisno, katere kose mesa uporabiš in v kakšnem razmerju, da vsebuje pravo količino maščobe.« Zato meso predelujejo sami. Kar pa zadeva okus burgerja, je Primož prepričan, da je najpomembnejši kruh. »Več časa smo porabili, da smo sestavili pravi recept za kruh, kot pa za samo meso ali omake. Vsaka bombica je narejena ročno.«

In prav kruh je zgodba, ki burgerje Lars&Sven postavlja med družbeno zelo odgovorna podjetja ter jih zato dela drugačne od drugih burgerskih zgodb. Kruhke jim pečejo v Centru Janeza Levca. »Do tega je prišlo popolnoma po naključju, ko nam je arhitekt, ki je delal z nami povedal, da imajo v Levcu tudi pekarno. Odločili smo se, da bomo kruh pekli pri njih. Poleg tega imamo na vsaki lokaciji zaposlenega enega varovanca zaposlitvenega centra Janez dela, ki delajo po tri ure zjutraj,« je razložil lastnik.

V lokalih imajo vsaka dva meseca novo dobrodelno akcijo, v kateri gosti izberejo, komu naj namenijo donacijo, in sicer tako, da žetone, ki jih najdejo na mizi, mečejo v kozarce za posamezne organizacije. »Skušamo izbirati organizacije ali društva, ki so iz okolja, kjer smo, se pravi z Rudnika ali iz Šiške,« je razložil. V času evropskega košarkarskega prvenstva so imeli poseben burger pick'n'roll z natrgano svinjino, izkupiček od prodaje pa so namenili Zvezi paraplegikov Slovenije za projekt Košarkar na vozičkih.

»Prepričan sem, da je poanta sodobnega posla v tem, da podjetje vedno vrača družbi,« meni Primož Novak. In ne gre dvomiti, da se bodo od sredine januarja dalje, ko se bodo končno naselili tudi v središče mesta, lotevali tudi novih in novih dobrodelnih projektov.