Boštjan Brumen, dekan fakultete za turizem v Brežicah, je ta teden doživel prvo obsodbo za svoje poteze iz časov, ko je zasedal položaj glavnega tajnika bivšega rektorja Ivana Rozmana. Na murskosoboškem okrajnem sodišču so ga nepravnomočno obsodili na pogojno štirimesečno zaporno kazen z enoletno preskusno dobo zaradi ponareditve poslovnih listin. V letih 2009 in 2010 naj bi mariborski medicinski fakulteti izstavil tri lažne interne obračune v skupnem znesku čez 300.000 evrov.

Doživlja se kot žrtev medijskega linča

»Na sodbo se bom pritožil. Če bo doživela pravnomočnost, pa bom odstopil s položaja dekana,« je Brumen dejal za Dnevnik, preden je sedel na zatožno klop mariborskega okrožnega sodišča. Z nje se brani očitka, da je z zlorabo uradnega položaja omogočil brezplačne smučarske počitnice univerzitetne elite na Kopah.

Očitani kaznivi dejanji, ki naj bi bili storjeni v letih 2009 in 2010, je v svojem več kot enournem zagovoru odločno zanikal. »Tega sodnega procesa ne bi smelo biti,« je prepričan Brumen. Obtožnica, pod katero se je podpisala okrožna tožilka Katja Arnuš, je po njegovih besedah luknjasta kot švicarski sir. V času rektorja Rozmana najvplivnejši univerzitetnik v mariborskem rektoratu se vidi kot žrtev pravosodja in medijev, ki so ga postavili na sramotilni steber. Kot dokaz je hotel predvajati neki lanski prispevek radia City. »To ne bo potrebno,« mu je odvrnila predsednica sodnega senata Vanja Verdel Kokol. »Ste dovolj nazorni, zato si ga znamo predstavljati.«

Elektronsko poročilo s seznamom gostov

Arnuševa je včeraj Brumnu pokazala elektronsko sporočilo, ki ga je prejel 15. februarja 2010. Računovodkinja podjetja Vabo mu je poslala seznam tistih, ki so uporabljali smučarske, nastanitvene in gostinske storitve v Lukovem domu na Kopah, s prošnjo, da naj jim sporoči, kam naj pošljejo fakturo. Odgovoril ji je, da naj jo pošljejo Uni gostinstvu.

Na priloženem seznamu 13 oseb sta bila na prvih mestih navedena zakonca Boštjan in Nina Brumen, sledil je vodja rektorjevega kabineta Mitja Kotnik s partnerico, rektor Rozman s soprogo… Obdolženi Brumen je včeraj trdil, da se ni ukvarjal z vprašanjem, ali je bilo upravičeno, da je fakturo plačalo Uni gostinstvo, prav tako se ne spominja, ali je odprl priponko s seznamom udeležencev. Po njegovem prepričanju tožilstvo niti nima dokazov, da so se vse naštete osebe dejansko udeležile zimskega dogodka na Kopah.

V tem kazenskem postopku sta soobtožena še direktorica podjetja Proplus Bojana Sovič in nekdanji prokurist Uni gostinstva Davor Račič, ki naj bi Brumnu pomagala zagrešiti očitani kaznivi dejanji. Uni gostinstvo naj bi z Račičevim blagoslovom leta 2009 protipravno poravnalo račun v višini 7111 evrov, plačilo prej omenjene fakture iz leta 2010 pa so zavrnili. Namesto njih je račun poravnalo podjetje Proplus, ki naj bi po prepričanju tožilstva poskrbelo za obvodno poplačilo 6622 evrov dragega zimskega oddiha univerzitetne elite. Sovičeva je namreč najprej sklenila sponzorsko pogodbo s podjetjem Vabo, nato pa naj bi univerzi izdala prenapihnjen račun za investicijsko-sanacijske storitve, v katerega naj bi skrila omenjeni znesek. Oba soobdolžena krivdo zanikata.