Bankrotirano omrežje javno-zasebnih podjetij, znano kot univerzitetna hobotnica, je najbolj negativno zaznamovalo mandat mariborskega rektorja Ivana Rozmana in njegove ekipe najtesnejših sodelavcev. Dediščino tega propadlega podjetniška podviga so nekaj let kasneje pregledali kriminalisti in tožilci ter med drugim zaznali sum storitve kaznivega dejanja s podpisom tedanjega rektorjevega glavnega tajnika Boštjana Brumna, zdaj dekana fakultete za turizem v Brežicah.

Iz obtožnice, ki je bila včeraj predmet predobravnavnega naroka na okrožnem sodišču v Mariboru, izhaja, da naj bi Brumen z zlorabo uradnega položaja omogočil rektorjevi kliki brezplačne smučarske počitnice na Kopah. Pozimi 2010 so v zimskih radostih uživali zakonca Rozman, zakonca Brumen, vodja rektorjevega kabineta Mitja Kotnik s tedanjo partnerko in še skupina drugih izbrancev z vrha Univerze v Mariboru ter neki gosti iz Finske. Računa za nastanitev in smučanje v višini 6800 evrov druščina ni plačala iz svojega žepa.

Smučarske počitnice skrili med investicijska dela

Univerza ni mogla zakonito plačati smučarskih počitnic svoje vodstvene elite. Pri zlorabi položaja naj bi Brumnu pomagala soobdolžena Bojana Sovič, direktorica podjetja Proplus, ki je tako rekoč hišni projektant Univerze v Mariboru. Sovičeva naj bi 30. junija 2010 spisala sponzorsko pogodbo s podjetjem Vabo, ki upravlja turistično-nastanitvene zmogljivosti na Kopah. Pogodbeno dogovorjenih 8000 evrov naj ne bi bilo namenjenih za sponzorstvo, temveč je Proplus na tak način poplačal stroške omenjenega smučarskega dopusta.

Sovičeva je po mnenju tožilstva račun zaprla tako, da je z univerzo sklenila pogodbo o vzdrževalnih in investicijskih delih, v skupni znesek v višini 22.800 evrov pa naj bi se skril strošek smučarskih počitnic rektorjeve ekipe. Univerza naj bi bila na ta način oškodovana za 6800 evrov.

Tožilstvo je ugotovilo še, da naj bi rektorjeva družba na podoben način dopustovala tudi leto prej. Tedaj je račun za druženje, ki je bilo uradno opisano kot team building, plačalo podjetje Uni gostinstvo. Vodil ga je Davor Račič, v tem kazenskem primeru obdolžen zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Kronične težave z dvigovanjem sodnih pošiljk

Mariborska okrožna sodnica Vanja Verdel Kokol je predobravnavni narok razpisala že prejšnji mesec, a ga je morala odpovedati, ker Brumen ni dvignil sodne pošte. Včeraj je obdolženi dekan vendarle prišel na sodišče. Vendar sodnica spet ni mogla opraviti naroka, ker je tokrat manjkala odvetnica Nina Brumen, ki v tej zadevi zagovarja soproga Boštjana.

»Nevročene pošiljke mi dajejo misliti,« je pripomnila sodnica, ki jo je kajpada zanimalo, zakaj Brumnova ni dvignila sodne pošte in prišla na sodišče. »To morate vprašati njo,« se je sprenevedal obdolženi. O tem, ali krivdo zavrača ali priznava, bo sodnici pojasnil 18. oktobra, ko bo ponovno vabila tudi včeraj odsotnega soobdolženca Račiča.

»Krivde ne morem priznati,« je zatem dejala Sovičeva. Okrožna tožilka Saška Žontar ji je pred tem ponudila, da bi jo v primeru priznanja krivde doletela največ sedemmesečna pogojna zaporna kazen.

Zagovornica Martina Žaucar Hrovatin iz odvetniške pisarne Kozinc je nato predlagala sodnici, naj iz sodnega spisa izloči vso dokazno gradivo, tudi vso zaseženo elektronsko pošto obdolžencev, na podlagi katere je tožilstvo spisalo obtožni predlog. Po mnenju odvetnice je bil zaseg dokazov opravljen prepozno, ker naj bi sodni odredbi že potekel rok veljavnosti, obenem pa naj bi si organi pregona privoščili preglobok poseg v komunikacijsko zasebnost obdolžencev. Sodnica bo o vseh dokaznih predlogih odločila pred pričetkom glavne obravnave.