Včerajšnji nastop Boštjana Brumna, nekdanjega glavnega tajnika Univerze v Mariboru, je bil podoben tistemu s prvega predobravnavnega naroka. Tudi tokrat se je uvodoma navihano smehljal, na vprašanja predsedujoče sodnice Vanje Verdel Kokol pa je odgovarjal sprenevedavo in odrezavo.

Prvi oktobrski narok je odpadel, ker se ga ni udeležila Brumnova zagovornica, soproga Nina Brumen. Včeraj je odvetnica prišla na okrožno sodišče v Mariboru. Sodnico je kakopak zanimalo, zakaj s soprogom ne dvigujeta sodne pošte. »Kot vam je povedal, je bil septembra odsoten v tujini,« ji je odvrnila. »Jaz pa sem imela poškodovanega otroka in v tistih dneh nisem delala.«

Zoper Brumna, zdaj dekana fakultete za turizem v Brežicah, tečeta dva kazenska postopka na slovenskih sodiščih. V obravnavanem naj bi nekdanji glavni tajnik univerze z zlorabo uradnega položaja omogočil združbi tedanjega rektorja Ivana Rozmana brezplačne smučarske počitnice na Kopah.

Obvodno poplačali zimovanji vodstvene »uni elite«

Prvič so v zimskih radostih teden dni uživali leta 2009, in sicer na račun podjetja Uni gostinstvo, proslulega in že propadlega podjetja iz razvpite mreže javno-zasebnih partnerstev, znane pod imenom Uni hobotnica. Podjetje Vabo, ki upravlja turistično-nastanitvene zmogljivosti na Kopah, je Uni gostinstvu izstavilo račun v višini 7111 evrov. Ker je račun plačal, čeprav je vedel, da za to ni imel zakonite podlage, je tedanji prokurist Uni gostinstva Davor Račič v tem sodnem postopku obdolžen zlorabe položaja. Krivdo je včeraj zavrnil.

Rektorjevi so šli na stroške univerze počitnikovat tudi leto zatem, trdi tožilstvo. Na Kopah so bili zakonca Rozman, zakonca Brumen, vodja rektorjevega kabineta Mitja Kotnik s tedanjo partnerico in še skupina drugih izbrancev z vrha Univerze v Mariboru ter gostje iz Finske. Računa v višini 6822 evrov druščina ni plačala iz svojega žepa, očita tožilstvo. Brumen naj bi namreč uredil obvodno poplačilo, pri zlorabi uradnega položaja pa naj bi mu pomagala Bojana Sovič, direktorica podjetja Proplus. Sovičeva krivde ni priznala.

Tudi Brumen je včeraj ni. Zavrnil je namreč ponudbo tožilke Katje Arnuš, da bi ga v primeru priznanja obsodbe doletela največ devetmesečna pogojna zaporna kazen s petletno preskusno dobo, univerzi pa bi moral poplačati še povzročeno škodo. »Ne razumem obtožnega predloga,« je trdil prvoobotoženi. »Ali veste, kaj se vam očita v obtožnici?« je zanimalo sodnico, ki je Brumnovo sprenevedanje ni vrglo iz tira. »Približno,« ji je odvrnil dekan. Njegova soproga je nato predlagala sodnici, naj iz sodnega spisa izloči vse dokazno gradivo, tudi vso zaseženo elektronsko pošto obdolžencev, na podlagi katere je tožilstvo spisalo obtožni predlog.

V ponedeljek grel murskosoboško zatožno klop

V ponedeljek se je moral Brumen zglasiti na murskosoboškem okrajnem sodišču, kjer se brani očitka, da naj bi v letih 2009 in 2010 mariborski medicinski fakulteti izstavil tri lažne interne obračune.

Sporni obračuni v skupnem znesku čez 300.000 evrov so po poročanju Večera zajemali svetovalno delo strokovnih služb in plačilo za uporabo prostorov rektorata, v katerem je takrat gostovala fakulteta. Brumen krivdo zanika.