Razlog za stavko, ki so ga v omenjeni pogajalski skupini javnosti predstavili pred dvema tednoma, je ta, da vlada zavrača možnost, da bi se hkrati pogajali o odpravi anomalij pri vrednotenju delovnih mest v javnem sektorju nad 26. plačnim razredom in o odpravi tistih odstopanj, do katerih je prišlo zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest.

Kot je pojasnil Jakob Počivavšek, je v koordinaciji stavkovnih odborov za zdaj 15 od 28 sindikatov, ki so sicer v tej pogajalski skupini, utegne pa se jim pridružiti še kdo. Januarja bodo tako po njegovih navedbah stavkali v različnih dejavnostih, denimo na področju vzgoje in izobraževanja, veterine, kulture, carine, farmacije, kulture, sociale, zdravstva in tudi na Radioteleviziji Slovenija. Zaradi različnosti poklicev je zato težko enoznačno pojasniti način stavke, nekateri imajo pri stavki tudi zakonske omejitve, je opozoril in pojasnil, da bodo način izvajanja stavke pojasnjevali posamezni sindikati.

Na dan stavke bo shod, če se nič ne premakne, bodo aktivnosti zaostrili

Na dan stavke bodo v Ljubljani organizirali shod, na katerem bodo opozorili na svoje zahteve, če se do takrat ne bo nič premaknilo, pa bodo aktivnosti zaostrili, sledila bo še stavka v prvem tednu februarja, je napovedal Počivavšek.

Kot je pojasnil že na novinarski konferenci pred dvema tednoma, je hkratno pogajanje o obeh navedenih vprašanjih »edini način, ki bi preprečil nastajanje vedno novih anomalij in neskončno nadaljevanje pogajanj o spremenjenem vrednotenju posameznih skupin delovnih mest«.

Poleg tega hkratnega pogajanja pa so med stavkovne zahteve zapisali tudi, da zahtevajo najpozneje s 3. januarjem tudi začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov, vključno z osemodstotnim znižanjem vrednosti plačnih razredov po zakonu za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012. Prav tako zahtevajo zagotovitev sredstev delodajalcem za povečane stroške dela.

Predstavniki Počivavškove pogajalske skupine se bodo sicer popoldne udeležili nadaljevanja krovnih pogajanj o plačnih anomalijah, ne pristajajo pa na dosedanjo vladno ponudbo. Poleg njihove napovedane stavke bo januarja tudi opozorilna stavka poklicnih gasilcev, za februar so stavko napovedali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).