Sindikat zdravnikov Fides je prekinil letošnjo stavko, ki so jo nameravali po spomladanski zamrznitvi nadaljevati konec meseca. So pa po novem letu mogoče lokalne stavke zdravnikov, na primer v novomeški splošni bolnišnici. »Tam se ne da nič dogovoriti,« je povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Med zavodi, kjer so težave pri uresničevanju dosedanjih dogovorov posebej velike, je po njihovih podatkih še ljubljanski zdravstveni dom.

Upori po posameznih bolnišnicah ali zdravstvenih domovih

»Kjer zaradi lokalnega nasprotovanja do 30. decembra ne bodo izpolnjene stavkovne zahteve, bomo organizirali lokalne upore zdravnikov. Odbor za tolmačenje kolektivne pogodbe je dileme delodajalcev marsikje že razrešil, ponekod smo se usedli in pogovorili, ponekod pa se ne da,« ugotavlja Kuštrin.

Za nadaljevanje stavke, ki bi zajela celo zdravstvo, se niso odločili, čeprav nekatere zaveze iz sporazuma z vladno stranjo še niso uresničene. Zdravniške plače tako še vedno zamejuje strop, ki je postavljen pri 57. plačnem razredu (3960 evrov), pri nagrajevanju za krajšanje čakalnih dob in dobro delo pa se zatika predvsem v bolnišnicah. Kuštrin je zatrdil, da od zahtev ne odstopajo. Po njegovem pa si tudi na ministrstvu za zdravje želijo, da bi variabilni del dohodka v zdravstvu uveljavili tudi v praksi. »Temu bo prej ali slej sledilo še skrajševanje čakalnih dob,« pričakuje.

Po Kuštrinovih besedah se je lažje pogajati, kadar ni stavke in niso pod tako velikim pritiskom. Poleg tega so po njegovem razmere v slovenskem zdravstvu že zdaj »skoraj take«, kot bi tekla stavka. »Z nadaljevanjem stavke bi škodili predvsem bolnikom, česar si ne želimo,« je poudaril.

Nejevolja medicinskih sester

Vseslovenske stavke pa medtem ne izključujejo medicinske sestre. Po besedah predsednice Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelke Mlakar jih med drugim skrbi, da bo nagrajevanje v bolnišnicah zajelo le zdravnike, ne pa tudi medicinskih sester in drugih zaposlenih, ki prav tako sodelujejo pri krajšanju čakalnih dob. »Če govorimo o timu, govorimo o vseh zaposlenih v njem.«

Prav tako še vedno ni odprta kolektivna pogodba za zdravstveno nego, je spomnila Mlakarjeva. Ministrstvo za zdravje v zadnjem času z njimi ne komunicira, je dodala, tako da že razmišljajo o zaostritvah sindikalnih aktivnosti.