Izrekanje o stavki je potekalo v 707 zavodih, od tega pa je bila stavka izglasovana v 683 zavodih, so pojasnili v Svizu. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je ob tem napovedal, da bo šlo za eno največjih stavk pri nas, zagotovo pa najštevilnejšo v javnem sektorju od osamosvojitve Slovenije.

Ključne stavkovne zahteve Sviza so zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo. Za zaposlene v vzgoji in izobraževanju pri tem zahtevajo dvig plač za od dva do tri plačne razrede, je danes razkril Štrukelj. Če za pogajalsko mizo ne bodo dosegli dogovora, se bo 14. februarja začela stavka z velikim shodom v Ljubljani.

Na napovedano stavko so se že odzvali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Za STA so povedali, da bodo vladi predlagali začetek ločenih pogajanj s šolskim sindikatom Sviz, in dodali, da se bodo morali pogajati tudi z drugimi reprezentativnimi sindikati s tega področja.

Koprivnikar: Potreben je širši družbeni konsenz

Ta teden so stavko napovedali tudi v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije, v teh dneh pa bo verjetno znana tudi dokončna odločitev o stavki v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v odzivu na danes napovedano stavko izobraževalcev dejal, da ne more zavzemati stališč do posameznih stavkovnih zahtev, saj je nujna širša opredelitev koalicije in socialnih partnerjev. Ocenil je, da napovedane stavkovne aktivnosti z zahtevami finančno krepko presegajo pol milijarde evrov. Tako »radikalen poseg« bi po njegovih besedah pomenil korenito prerazporeditev sredstev v družbi, za katero je potreben širši družbeni konsenz.