Proti prodaji zemljišča s hostlom Celica so se včeraj zavzeli tudi uporabniki nekdanje tovarne Rog. »Mestna občina Ljubljana očitno še vedno vztraja pri drugje že uveljavljeni praksi izrinjanja avtonomnih prostorov in alternativnih vsebin iz mesta in pri uničevanju drugačnih, solidarnih družbenih odnosov, ki se izvajajo v njih,« so na svoji strani na facebooku v pozivu na včerajšnji »protest proti napadu na Metelkovo« zapisali rogovci, ki se za ohranitev avtonomne cone na območju nekdanje tovarne koles Rog, to so začeli vzpostavljati pred dobrim desetletjem, še vedno bojujejo tudi v sodnih dvoranah.

Zadnja obravnava januarja

Prav včeraj v času protesta se je na ljubljanskem okrajnem sodišču nadaljevala tudi sodna obravnava v tožbi zaradi motenja posesti, ki jo je skupina osmih rogovcev proti mestni občini vložila lani. Spor med občino in rogovci se je na sodišče preselil lansko poletje, ko so se na občini odločili, da začnejo uresničevati večmilijonski projekt, s katerim bi območje tovarne popolnoma prenovili. Rogovci občinskemu projektu nasprotujejo. V prostore na Trubarjevi cesti so v začetku junija 2016 nenapovedano prišli gradbinci v spremstvu varnostnikov, da bi postavili gradbišče in začeli rušenje dotrajanih stavb. Rogovci so se takrat uprli in začetek gradbenih del preprečili, posredovati je morala policija. Kmalu za tem so vložili tožbo zaradi motenja posesti, medtem ko je občina proti osmim rogovcem, ki so se izpostavili kot protestniki, vložila lastninske tožbe. Okrajno sodišče je 14. junija 2016 ugodilo rogovcem in občini prepovedalo izpraznitev prostorov in začetek rušenja objektov, dokler spor ne bo rešen po sodni poti. Včeraj je bilo na okrajnem sodišču predvideno zadnje zaslišanje prič v tožbi zaradi motenja posesti, a je bilo preloženo na januar. Zaslišati bi namreč morali tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, a se obravnave ni udeležil.

Odvetnik rogovcev: Občina zavlačuje

Kot je pojasnil odvetnik ljubljanske mestne občine, je imel župan v tem času sestanek z britansko veleposlanico. »Vedno sem šel na sodišče, ko sem moral, tudi bolan. Sodišče mi je dovolilo, da ne grem. Dvakrat sem že dal isto izjavo. Če sodišče oceni, da sem naredil kaj narobe, vedo, kakšen je postopek,« pa je nato pojasnil Janković.

A odvetnik rogovcev Zoran Korenčan je opozoril, da želijo na občini čim bolj premakniti epilog tožbe: »Prav odvetnik občine je zahteval, da mora biti župan zaslišan zaradi pravice do enakopravne obravnave, potem pa ga ni na sodišče.« Ob tem je Korenčan spomnil, da je bil ljubljanski župan na sodišče vabljen že drugič. »Postopek bi moral biti končan novembra, a župana tudi takrat ni bilo. Gre za zavlačevanje, kar je zagotovo v interesu občine. Na sodišču namreč potekajo tudi lastninske tožbe, ki jih je proti rogovcem vložila občina, in če bodo ti postopki končani pred zaključkom tožbe zaradi motenja posesti, rogovci ne bodo imeli sodnega varstva,« je pojasnil Korenčan.