Skoraj dva meseca je minilo, odkar so 15. junija zadnjič za isto mizo sedeli uporabniki tovarne Rog in predstavniki mestne oblasti. Takrat so se dogovorili, da bodo rogovci na skupščini, ki je vrhovni organ gibanja, oblikovali svoja pogajalska izhodišča in se v kratkem spet srečali s predstavniki občine. Toda naslednjega srečanja še ni bilo. Kot so pojasnili rogovci, je bilo nekaj zmede pri usklajevanju termina, potem pa so uvideli, da potrebujejo več časa, da bi oblikovali stališča. Ta morajo namreč tisti, ki so v delovni skupini za pogajanja z občino, predstaviti drugim članom skupnosti in se o njih sporazumeti.

Sestanek z občino verjetno ta mesec

Tako so v preteklih tednih v Rogu potekali debate, izmenjava različnih pogledov in trenja, ki pa so v soboto, ko so se različne skupine zbrale na simpoziju na temo prihodnosti Roga, kot pravijo nekateri uporabniki, rodili precejšnjo mero konsenza. Kot kaže, dovolj visoko, da bodo v kratkem sklicali sestanek z občino. Kot so zatrdili, so ji že poslali elektronsko sporočilo z željo po sestanku, ki naj bi se zgodil do konca tega meseca. »Veliko uporabnikov ni bilo na tekočem z vsemi tehničnimi stvarmi in s tem, kako vse skupaj poteka. Operirali smo s precejšnjim številom strokovnih dokumentov, na primer pravnih. Vse to je bilo treba razložiti ljudem, kar traja nekaj časa. Če imajo na občini birokratsko kolesje, imamo mi horizontalno – demokratično, kar prav tako zahteva svoj čas,« je eden od uporabnikov Rastko Pečar razložil, zakaj se v samoorganizirani skupnosti, kakršna je Rog, priprave na pogajanja lahko zavlečejo.

Teden v znamenju festivala Transforma

Medtem ko obe strani zatrjujeta, da si želita z dialogom najti rešitev, ki bi bila v zadovoljstvo vseh, pa na sodišču še vedno tečejo različni postopki. V veljavi je začasna uredba, ki občini preprečuje rušenje stavb, kajti sodišče še ni odločilo glede tožbe o motenju posesti, ki jo je vložilo sedem rogovcev, obenem pa je odprta tudi lastniška tožba, ki jo je vložila mestna občina. Obe strani si želita najti dogovor, ki bi preprečil dolgotrajno razreševanje nastalega položaja po pravni poti.

Medtem ko so rogovci v zadnjih tednih moči vlagali v iskanje dogovora znotraj skupnosti, na območju tovarne ni bilo toliko odmevnih dogodkov, kot jih je bilo junija. To se počasi spreminja, kajti v ponedeljek se je začel festival Transforma, ki bo trajal do 15. avgusta. »To je tabor in iniciativa za samoorganizacijo. Doslej smo imeli tabore na travniku. Letos, ko smo veliko sodelovali v rogovskem gibanju, se je situacija spremenila in odločili smo se, da bomo imeli tabor v urbanem okolju, torej v Rogu,« je dejal Luka Erdani, eden od članov skupine Transforma, ki poudarja, da ne gre za klasičen festival, ampak želijo, da so ljudje bolj vključeni v dogajanje, da ga spontano soustvarjajo. Tako bodo lahko spoznavali nove ljudi, trikrat na dan napolnili želodce in se udeležili številnih prireditev: gledaliških predstav, tečaja joge, raznih okroglih miz in delavnic, cirkuške dejavnosti, športnih aktivnosti, razstav, koncertov, branja poezije, stand up komedije v režiji prosilca za azil Paymana Qasimiana, o katerem bodo predvajali tudi dokumentarni film… Med drugim bo potekala debata o alternativnih možnostih ekonomije, ki jo želijo predstaviti predvsem prosilcem za azil, ki dobijo 18 evrov na mesec, zato jim hočejo pomagati do višjega zaslužka. Transforma naj bi bila uvod v pestrejše jesensko dogajanje, ko naj bi nadaljevali cikel okroglih miz Rog postaja mesto z znanimi gosti, ki so jih začeli junija, nato pa med poletjem prekinili.