Zobozdravniki iz številnih držav pravijo, da je v zadnjih letih beljenje zob najbolj priljubljen poseg, po katerem sprašujejo pacienti. Kot piše BBC, kar četrtina ljudi ni zadovoljnih z barvo svojih sob in si želi, da bi bili njihovi zobje bolj beli. Bleščeče beli nasmehi nas tako pogosto slepijo z naslovnic revij, da ni presenetljivo, da se je razvilo prepričanje, da je belina zob tudi odraz njihovega zdravja.

Najpomembnejši dejavnik je genetika

Strokovnjaki za zdravje zob zavračajo takšno mišljenje in poudarjajo, da so beli zobje lahko prav tako (ne)zdravi kot tisti, ki so zaradi madežev obarvani rumenkasto ali celo rjavo. Nekdo ima lahko snežno bele zobe, a ima težave s kariesom, kdo drug pa ima lahko močno obarvane, a povsem zdrave zobe. Barva zob je sicer odvisna od več dejavnikov, najpomembnejši med njimi je genetika. Na odtenek pa pomembno vpliva tudi prehrana in morebitno kajenje ter uživanje določenih pijač in zdravil. Znano je tudi, da z leti zobje postajajo bolj rumenkasti, saj se sklenina postopno tanjša.

Eksperimente, s katerimi znanstveniki ugotavljajo, kako in zakaj se zobje obarvajo, najpogosteje opravljajo v laboratorijih in ne v ustih živih ljudi. Pogosto si znanstveniki pomagajo s kravjimi zobmi, ki so zaradi svoje velikosti posebej primerni za opazovanje obarvanosti, včasih pa obarvanje preučujejo tudi na človeških zobeh.

Mark Wolff z univerze v New Yorku je v eksperimentu kravje zobe za eno uro namočil v rdeče vino, črni čaj in belo vino. Ni presenetljivo, da je največ madežev pustilo rdeče vino, nekoliko bolj zanimivo pa je, da črni čaj sploh ni pustil madežev – če ni bil pred tem namočen v belo vino. Kot piše BBC, je najverjetneje kislina v vinu naredila sklenino bolj porozno, zaradi česar je čaj lahko pustil madeže.

Čeprav belina zob nima nikakršne povezave z zdravjem ustne votline, je beljenje zob kot estetski popravek izjemno priljubljena storitev. Ob porastu tistih, ki strankam nudijo storitev beljenja zob, pa se je smiselno temeljito pozanimati o njihovih metodah, saj lahko nekateri načini za beljenje zob trajno poškodujejo sklenino.