»Najbolj me je presenetilo, da je študent zmožen tako izrednega paleontološkega odkritja,« je dejal Dave Martill, profesor z univerze v Portsmouthu. »Prosili so me, naj si ogledam najdbo in podam svoje mnenje. Že ob prvem pogledu mi je čeljust padla na tla,« je navdušen Steve Sweetman, ki je analiziral fosila. »Povsem nepričakovano študent ni našel le enega, temveč dva izredna zoba, kakršni niso bili še nikdar odkriti v tako stari kamnini.«

Znanstveniki, ki so o odkritju poročali v strokovni reviji Acta Palaeontologica Polonica, so si gotovi, da sta zoba najstarejša fosila živali iz roda sesalcev, iz katerih se je kasneje razvila nova živalska vrsta. Podganam podobni živali sta živeli pred 145 milijoni let, v dobi dinozavrov, so prepričani raziskovalci. Sodeč po obrabi zob sta kljub temu, da so ju obkrožali prazgodovinski roparski plenilci, doživeli zavidljivo starost.

»Zoba sta visoko razvitega tipa, zmoreta prebadati, rezati in mleti,« je razložil Sweetman. Prvi primerek so raziskovalci poimenovali Durlstotherium newmani, po Charlieju Newmannu, najemodajalcu lokala v bližini najdišča. Drugi prazgodovinski sesalec pa je dobil ime po paleontologu Paulu Ensomu: Dulstodon ensomi.