Prepoznavne melodije, iskren vokal, eleganten stil in predvsem neizmerna rock'n'roll energija so glavni dejavniki skupine Rok'n'Band, ki je svojo glasbeno pot začela v ljubljanski diskoteki Babilon, nato pa nastopala v domžalskem disku Life. Počasi, intimno so pridobivali publiko, ki jim je sledila po manjših slovenskih krajih, s prvimi tremi skladbami Ne težit, Dekle mojega prijatelja in Moja mlada ljubica pa so si leta 1996 odprli vrata komercialne radijske postaje.

Od slovenske popevke do rdečega kabrioleta

Brezčasna skupina, ki prisega na udobje rockabillyja, je v dvajsetih letih nedvomno obdržala naboj in mladostno energijo, saj jo z enakim zanosom odkrivajo in prepevajo njihove pesmi vedno nove generacije, ki obožujejo lahkotni utrip glasbe 50. let, iz katerega črpajo navdih. Zato fantje v šali povedo, da pod odrom pogosto pojejo damam treh generacij. Letošnje poletje so fantje s starodobnim kabrioletom in vetrom v laseh predstavili singel in videospot Nina; ta se je tako priključila že dolgemu repertoarju opevanih deklet.

V svoji dvajsetletni glasbeni karieri so sodelovali z odmevnimi imeni; v sodelovanju s Sašem Lošićem kot avtorjem glasbe in avtorjem besedila Janezom Zmazkom Žanom je nastal komad Jagode in čokolada. Prav s to pesmijo je leta 1997 Rok Ferengja nastopil na slovenskem izboru za evrovizijsko popevko in zasedel odlično tretje mesto. Sicer pa lahko pesem Jagode in čokolada slišite tudi v hrvaškem jeziku in je plod obojestranskega sodelovanja fantov z Nenom Belanom, ki je tudi producent njihove prve plošče.

Rock'n'roll na prefinjen način

Sicer pa fantje skupine Rok'n'Band za jutri napovedujejo rock'n'roll na drugačen, veliko bolj prefinjen, okusen način. »Dejstvo je, da sva z Rokom Ferengjo od nekdaj rada igrala na manjših, intimnejših odrih. Zato je bila odločitev, da 20-letnico pesmi Jagode in čokolada zapečatimo v Hribarjevi dvorani na ljubljanskem gradu, enoglasna,« pove Blaž Črnivec, solo kitarist skupine, tisti, ki je nagovoril Ferengjo, da si je kupil prvi motor in se z njimi odpravil na počitnice v Grčijo.

Kot obljubljajo fantje, bo koncert v stilu »midnight showa«, kot jih je imel včasih navado prirejati Elvis Presley v Las Vegasu. Z veliko glamurja, pompa in gosti. »Koncert je razdeljen na štiri dele. Od Jagode in čokolade pa do skladb, kot so Ne težit, Dekle mojega prijatelja, Moja mlada ljubica in Ostani še minuto, in do dela, ko se vrnemo v garažo,« pove Črnivec, ki izpostavi tudi tretji del, ki je obema z Rokom izredno blizu: »Gre za vrnitev v Elvisova sedemdeseta leta, ko je bilo tudi v njegovo glasbo vpetih ogromno dodatnih inštrumentov. Dogajanje na odru z več kot petdesetimi nastopajočimi pa pravi spektakel.« Prav zato se bodo skupini na odru pridružili godalni kvartet in Reciklisti, spremljevalni vokali. »Z nami na odru bo tudi po mojem mnenju eden najboljših saksofonistov pri nas, Primož Flajšman, s katerim je skupina sodelovala, še preden smo začeli resno igrati,« pove sogovornik, ki ima na čase pred dobrimi dvajsetimi leti še vedno prijetne spomine. »V bistvu se do danes ni veliko spremenilo. Le to, da smo se nekoliko umirili, izključno zaradi družin in družinskih obveznosti. A za dober žur nam še vedno ne zmanjka energije. Na odru smo še zmeraj prav tako otročji, kot smo bili davnega leta 1996.«

Zadnji del precej intimnega koncerta, ki je bil tudi zelo hitro razprodan, bodo fantje namenili vsem Tinam, Petram, Ninam, Majam in Mojcam. Dekletom, ki jih opevajo v svojih komadih. In če za konec še povzamemo pogovor, ki smo ga imeli s Črnivcem, se jutri obeta večer, poln presenečenj in rock'n'roll zapeljevanja. Kot nalašč za božični čas.