Včasih so psi živeli zunaj na verigah, ljudje se niso veliko ukvarjali z njimi. Danes psi večinoma živijo s svojimi vodniki, z njimi se veliko ukvarjajo, sodelujejo v pasjih športih, obiskujejo razstave… Vodniki obravnavajo svoje pse kot družinske člane in pogosto se do njih vedejo kot do svojih otrok. Psi so za vodnike postali tudi nekakšni terapevti, na njih zlivajo pozitivna in negativna čustva. Če se do psa obnašate kot do človeka, mu delate veliko krivico, saj pes ni človek.

Psi ne znajo govoriti: psi čutijo vaše razpoloženje, ne razumejo pa vaših povedi, predvsem ne dolgih. Ne znajo govoriti verbalno, zelo dobro govorijo oziroma komunicirajo neverbalno. Naučite se njegove govorice, naučite se psa opazovati in vaše življenje z njim bo lepše.

Psi živijo v sedanjosti, ljudje pa v preteklosti in prihodnosti: psi sicer imajo neke izkušnje iz preteklosti, vendar ne naklepajo prihodnosti in živijo v sedanjem trenutku. To je velik plus, saj ko prevzgajamo psa, ki je imel slabo preteklost, se v njegovem življenju s prihodom v novo okolje obrne nov list življenja.

Psi ne znajo biti zlobni, hudobni in nimajo negativnih misli: vse zgoraj naštete stvari so človeške lastnosti. Psi so lahko agresivni, dominantni, posesivni… Niso pa zlobni v smislu, da bi nekomu namerno želeli storiti kaj slabega.

Psi so živali, ki jih vodi nagon: psi ne sklepajo in ne razmišljajo logično. So pametni, imajo čustva, nimajo pa nadnaravnih sposobnosti, da bi lahko točno vedeli, kaj mislite. Vodniki imajo svoje pse izredno radi in jim zato pripisujejo tudi zelo dobre lastnosti. Če psu trikrat nekaj rečejo, mislijo, da bo že kar vedel, kaj želijo. Seveda to ne gre tako hitro, učni proces psa kompleksnejši. Ljudje razmišljamo predvsem z glavo, pse pa vodi nagon. Nagone lahko izkoristite sebi v prid in življenje s psom bo lažje in lepše.

Psi so sposobni brezpogojne ljubezni: Psi se svojih vodnikov vedno razveselijo, svoja čustva iskreno pokažejo. Ko se pes enkrat naveže na svojega vodnika, ni za njega pomembno nič drugega (denimo videz, oblačila…).