A tudi tu se dogajajo premiki. Enega med njimi je predstavljala kandidatura 34-letnega Pajama Mohebija, v Teheranu in širše po državi znanega veterinarja, ki poskuša spremeniti tamkajšnji odnos ljudi do živali, upa pa, da bodo temu sledile tudi oblasti.

Ali se mu je med več kot 8000 kandidati za 21 sedežev v teheranskem mestnem svetu uspelo prebiti vanj, po včerajšnjih volitvah še ni znano, v zraku pa je ostalo tudi vprašanje, ali ga lahko namesto tega še vedno doleti kazen 60 udarcev. Na predvolilnih plakatih je namreč poziral s potepuškim psom, iranski vladajoči kleriki pa te najzvestejše človekove prijatelje še vedno uvrščajo med nečista bitja, zaradi česar se je nevarno sprehajati s psom ali biti celo njegov lastnik. Slednjega namreč zaradi tega še vedno lahko doleti kazen več kot 2000 evrov in 60 udarcev z bičem, psu pa je namenjena usmrtitev.

»V mestu imamo milijon hišnih ljubljenčkov, ne vem, kaj si oblastniki mislijo. Med nami in politiki zeva ogromen prepad,« kritizira neživljenjsko zakonodajo, ki jo je pred tremi leti v tedaj še konservativnih rokah sprejel iranski parlament. Če bo izvoljen, je obljubljal, ne bo več nobenega ubijanja psov, zavzema pa se tudi za posebne parke zanje, in sicer z za zunanji svet precej nenavadnim argumentom, da so takšni parki urejeni tudi za ženske. Gre za parke, kjer se lahko ženske svobodno rekreirajo brez versko zaukazanih oblačil, ker vanje moški nimajo vstopa.

Mohebi življenje posveča boju za pravice živali oziroma za pravico ljudi, da imajo živali v svojih domovih. Pred petimi leti je v glavnem mestu s peščico prebivalcev, ki so imeli psa ali mačko, odprl zasebno veterinarsko kliniko za hišne ljubljenčke, v kratkem pa se bo z njo preselil v desetnadstropno stavbo, eno največjih veterinarskih klinik na Bližnjem vzhodu. Mnogi so namigovali, da sem zmešan, je pred časom razlagal za BBC, sam pa je čutil, da piha nov veter. Teheran se je po njegovih trditvah v zadnjih 15 letih spremenil.