Če ste odgovoren lastnik psa, potem veste, da boste z njim morali tudi k veterinarju. Z veterinarjem se prvič srečajo že mladički, ki morajo med 12. in 16. tednom starosti priti na obvezno cepljenje proti steklini. Tudi kasneje je treba cepljenje redno obnavljati po predpisanem zakonu. Za starejše pse je priporočljivo, da enkrat na leto opravijo preventivni pregled, kjer se preveri splošno stanje živali in tako pravočasno odkrijejo morebitne bolezni. Seveda lahko vsak pes tudi zboli in takrat je obisk pri veterinarju neizogiben.

Psa začnite navajati na pregled že doma

Prvi in najpomembnejši korak je, da psa začnete navajati na veterinarski pregled doma, v okolju, kjer se počuti varnega in sproščenega. Najbolje je začeti z mladičkom, v sklopu socializacije, prav nič drugače pa učenje ne poteka, če imate že odraslega psa. Pes, ki je vajen dotikov, bo pregled pri veterinarju prenesel precej bolj mirno. Psa navajajte na dotike doma, ko je že malo utrujen. Začnite z majhnimi koraki, mirno, sproščeno in nevsiljivo. Najprej se psa dotaknite na mestu, kjer mu ugaja, ga rahlo pogladite in ga za mirnost nagradite. Nato postopoma podaljšujte čas dotikov, čemur zopet sledi nagrada. Kasneje začnite psa prijemati tudi na mestih, ki so zanj manj prijetna, kot so na primer tačke ali zadnji del telesa. Po vsakem dotiku sledi nagrada. Ko vam pes dovoli, da ga v celoti pregledate, naj to poskusijo tudi drugi. Začnite z družinskimi člani, ki jih je kuža vajen, kasneje pa prosite prijatelje ali sosede.

Psa torej navadite na to, da ga lahko pretipate po vsem telesu, ga primete za tačke, mu pogledate prste in blazinice. Pes mora mirno prenesti tudi pregled oči, notranjosti ušesa in gobčka (zobovja). Vse to vam bo prišlo prav ne samo pri veterinarju, temveč tudi pri redni negi psa. Kako psa po korakih pripraviti na nego, lahko pogledate na naši E-akademiji v odlični videovsebini.

Pri nekaterih veterinarskih pregledih, predvsem kadar bo pes čutil hujše bolečine, bo uporaba nagobčnika obvezna. Zato je poleg dotikov psa dobro navaditi tudi na nagobčnik. S tem lahko preprečite, da bi bilo zanj že samo natikanje nagobčnika dodaten nepotreben stres.

Pojdite k veterinarju samo na obisk

Psi si stvari zapomnijo zelo hitro. K veterinarju se običajno odpravite le takrat, ko je z vašim psom nekaj narobe. Vonj po zdravilih, ambulantne sobe s čudnimi pripomočki in osebje v haljah bo hitro povezal z bolečinami, neprijetnimi dotiki in strahom. Nič čudnega torej ni, da bo vsak naslednji obisk pri veterinarju zanj še toliko bolj travmatičen.

To lahko spremenite. S psom se odpravite k veterinarju tudi takrat, ko je z njim vse v redu. Samo na obisk, na pozitivno izkušnjo. Sprehodite se po čakalnici, pozdravite osebje, seznanite psa s tehtnico in ga za vse to nagradite. Takšen obisk pri veterinarju nato končajte s prijetnim sprehodom, kakovostno igro ali drugo aktivnostjo, v kateri vaš pes izredno uživa.

Dodaten namig: do veterinarja se največkrat pripeljete z avtom. Psa na vožnjo predhodno dobro navadite, pot do veterinarja pa naj ne bo edina pot, ki jo pes doživi v avtu. Z avtom odpeljite svojega ljubljenčka tudi na kakšen izlet, morje ali samo bližnji travnik. Tako vaš pes vožnje ne bo povezal z nečim slabim, s tem pa mu boste prihranili kar nekaj stresa. Pes, ki bo že med vožnjo dolgo v stresu, bo pri veterinarju zagotovo še bolj razdražen.