Minuli teden smo pisali o pomembnosti rednih obiskov pri veterinarju, kamor bi enkrat na leto morali peljati ne samo psa, ampak tudi mačko, pa tudi o tem, kako pomembno je, da izberemo pravilen transporter in mačko že prej navadimo nanj. Transporter pa ni edina stvar, na katero se mačka mora navaditi pred prihodom v veterinarsko ambulanto. Čakajo jo namreč tudi vožnja do tja, nato pa še čakanje v ambulanti in končni pregled.

Tega bo mačka lažje prenesla, če jo boste na tipanje različnih delov telesa navadili že sami. Veterinar bo mačko namreč pregledal od glave do repa, večina mačk pa tako in tako ne mara dotikanja neznancev, včasih niti lastnikov. Najbolje je, da mačko na dotike navadite že, ko je še mlada, ni pa to nemogoče narediti niti, ko že odraste. Vadite dvigovanje mačke, v rokah pa naj jo držijo tudi prijatelji in znanci, da se bo navadila na druge ljudi. Poleg tega redno nežno pritiskajte na njene tačke, da bo vajena tudi na te dotike, saj jih bo pregledoval tudi veterinar.

Ko bo mačka vajena dotikov, bo pripravljena tudi na naslednji korak – vožnjo v avtu. Nanjo jo moramo navaditi počasi. Idealno je, da jo v transporterju, v katerem je že popolnoma sproščena, najprej za nekaj minut postavimo na sedež avtomobila in pri tem ne zapiramo vrat. Ko to nekajkrat ponovimo, preidemo na zapiranje vrat, ko se navadi tudi na zaprta vrata, pa lahko začnemo s krajšimi vožnjami, ki jih nato vsakič podaljšujemo.

Po vožnji je čas za čakalnico

Ko mačka osvoji vožnjo z avtom, je čas za odhod v veterinarsko ambulanto. Čakalnica pri veterinarju, ki je morda polna ljudi in različnih živali, lahko za mačko pomeni enega največjih stresov, ki jih bo doživela. Tega ji lahko pomagamo premostiti tako, da počakamo, da pridemo na vrsto, kar v avtu, če to ne gre, pa čez transporter, preden stopimo v čakalnico, namestimo odejo ali brisačo, da ne bo videla drugih živali. Še bolje je, da mačko navadimo na veterinarsko ambulanto, še preden bomo tja z njo prišli na pregled. Če se lahko dogovorimo z veterinarjem, z mačko nekajkrat prej obiščimo njihove prostore le za nekaj minut, tako da se bo navadila na tamkajšnje vonje in zvoke, nikoli pa ne smemo pozabiti na nagrajevanje s prigrizki, pa če se nam njeno dejanje zdi še tako majhno in nepomembno.

Pohvale in spodbude z besedami in hrano naj bodo vedno spremljevalec treningov mačke, nikoli pa je ne smemo oštevati, če česa ne bo hotela narediti, saj bo to pri njej povzročilo samo še večji stres. Za pomiritev živali se, če to pri njej deluje, vedno lahko zatečemo tudi k feromonskim sprejem, s katerimi popršimo odejo ali sedeže v avtu, saj na mačke ta vonj deluje pomirjevalno.