Drugega decembra so v središču Domžal na prvi umetni steni za plezanje z orodji (drytooling) v Sloveniji uprizorili prvo tekmo evropskega pokala 2017 v težavnostnem lednem plezanju. Evropska preizkušnja, ki sta jo pod okriljem  Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) priredila PD Domžale in komisija za gorske športe PZS, je bila hkrati sklepna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala (SHS) v lednem plezanju, v katerem sta slavila Slovenca Maja Šuštar in Jaka Hrast.

Angelika Rainer, trikratna svetovna prvakinja in edina med ženskami, ki je v finalu preplezala do vrha smeri, se je zmage zelo razveselila. Druga je bila Nizozemka Marianne Van der Steen, tretja pa kljub poškodbi v kvalifikacijah Francozinja Coralie Jary. Ljubljančanka Marija Jeglič je bila v kvalifikacijah četrta, v finalu pa je po napaki osvojila sedmo mesto. «Bilo je težko, višje je začelo navijati, gibi so bili tehnično zahtevni,« je povedala Marija Jeglič, članica slovenske mladinske reprezentance, skupno peta v pokalu SHS. Sara Jaklič se je uvrstila na deseto mesto (v pokalu SHS je končala na 6. mestu), Maja Šuštar, ki se ji domžalska tekma ni izšla po pričakovanjih, pa na 12. Hkrati je postala zmagovalka pokala SHS, v katerem je  nanizala tri zmage. »Te tekme so bile zelo dober uvod v sezono, veliko sem se naučila iz njih,« je povedala Maja Šuštar, ki bo v prihodnjem letu nadaljevala s tekmovanjem v svetovnem pokalu.

Zgledna organizacija tekme

V moškem finalu so vrh smeri dosegli trije, zato je o zmagovalcu odločal čas. Najhitrejši, Louna Ladevant, vodilni že po kvalifikacijah, zmage ni pričakoval. »Tekmovanje je bilo imenitno, vzdušje pa odlično,« je dejal francoski reprezentant Louna Ladevant. Na drugo mesto se je uvrstil Švicar Lukas Goetz, na tretje pa Rus  Nikolaj Primerov. Najboljši Slovenec  je bil Jaka Hrast  na 9. mestu. Od finala ga je ločilo 12 sekund. Čeprav tekmuje šele dva meseca, je osvojil pokal SHS. »Malo je bilo pritiska in živčnosti, zato sem izgubil tistih nekaj sekund. Upam, da bo naslednjič bolje. Janez Svoljšak je pripravil perfektne smeri,« je povedal Jaka Hrast, ki nadaljuje z nastopi na tekmah evropskega pokala. Med moškimi so Slovenijo zastopali še Nace Grgorinič, ki se je uvrstil na 21. mesto EP (5. mesto pokala SHS), na 22. mestu je bil Edvin Nepužlan  (4. v pokalu SHS),  27. pa je bil Uroš Grilj (14. v pokalu SHS).

»Švica se lahko zgleduje po Sloveniji,« je ocenil izvedbo domžalske tekme Švicar Thomas Kaehr, delegat UIAA. Andrej Pečjak, tehnični vodja tekme, je pritrdil: »Tekma evropskega pokala v Domžalah je bila po organizaciji zagotovo na ravni najboljših tekem svetovnega pokala.«