Kuharski portret: Igor Jagodic, Restavracija Strelec
»Zelo spoštujem tradicijo, a zmeraj, ko se lotim tradicionalnih jedi, najprej pomislim, kako bi jih ustvaril z modernimi tehnikami priprave in posodobil,« o svoji kuhinji pravi Igor Jagodic, bolj znan kot član zdaj že nekdanjega blejskega kuharskega trojčka mlajše generacije. No, do zdaj se je nakapljalo nekaj dodatnih let, Uroš Štefelin je ostal na Gorenjskem, Bine Volčič in Jagodic pa sta osvojila Ljubljano. Restavracija Strelec, kjer je za prvi nož pred petimi leti prijel danes 41-letni kuharski mojster, je postala ena najbolj vročih gastronomskih točk prestolnice, Kranjčan pa kulinarični kralj ljubljanskega gradu, kjer razvaja tuje in domače goste. Sezonsko, lokalno, ko gre za sestavine, ter z različnimi teksturami in lepimi barvami, ko gre za sestavo krožnikov. Znanja, da se igra s tehnikami, ima dovolj, izkušenj, da je suvereno kreativen, pa tudi. Po šoli za gostinstvo in turizem na Bledu je opravil pripravništvo pri Andreju Goljatu v JGZ Brdo pri Kranju, nato pa, dokler ni prišel v Strelca, kuhal v hotelu Lev v Ljubljani, hotelu Astoria, Grand hotelu Toplice in Vili Bled. Vmes je pilil znanje v michelinkah Alaina Ducassa, Reneja Redzepija in Nilsa Henkela, pri katerih je usvajal francoske tehnike, skandinavsko eleganco in nemško natančnost, nato pa v Strelcu skupaj z etnologom Janezom Bogatajem oblikoval jedilni list, na katerem je moderniziral tradicionalne ljubljanske jedi. Te so z njegovim avtorskim vložkom postale neprepoznavne, prepoznali pa boste Jagodičev podpis, ker v njih menda ni napak. tb