Pridružite se, prvi mesec samo 1 eur
Kuharski portret: Peter Patajac/Gostilna Ruj, Dol pri Vogljah
Dnevnik.si
  • Slovenija
  • Svet
  • Posel
    • Poslovne novice
    • Zaposlitve in kariera
    • Borzni komentar
    • Trg delnic
    • Trg obveznic
    • Indeksi in svežnji
    • Valute
    • Bitcoin
  • Šport
    • Nogomet
    • Košarka
    • Kolesarstvo
    • Hokej na ledu
    • Rokomet
    • Skoki
    • Tenis
    • Ostali športi
    • Rekreacija
    • Planinstvo
    • Igralec kroga
    • Dnevnikova stava
    • Luka Dončić
  • Kultura
    • Glasba
    • Knjiga
    • Oder
    • Film
    • Vizualna umetnost
    • Arhitektura
    • Oblikovanje
    • Mediji
    • Splošno
    • Iz karantene
  • Magazin
    • Aktualno
    • Znanost in tehnologija
    • Kulinarika
    • Moj dom
    • Svet vozil
    • Prosti čas
    • Estrada
    • Zdravje
    • Slovenci po svetu
  • Kronika
  • Lokalno
    • Ljubljana
    • Štajerska, Koroška in Prekmurje
    • Primorska
    • Gorenjska
    • Osrednja Slovenija
    • Dolenjska in Bela krajina
    • Zasavje in Posavje
  • Mnenja
    • Kolumne
    • Komentarji
    • Pisma bralcev
    • Odprta stran
  • Objektiv
    • Komentarji
    • Intervjuji
  • Nedeljski
  • Gazela
  • Moj dom
    • Notranja oprema
    • Ideje za dom
    • Arhitektura
    • Vrt in okolica
    • Gradnja in prenova
    • Energija
    • Varnost
    • Uporabno
    • Vprašajte strokovnjaka
Kuharski portret

Kuharski portret: Peter Patajac/Gostilna Ruj, Dol pri Vogljah

Potem ko je leta 2002 začel na svojem z Okrepčevalnico na Krasu in vmes skočil v Ljubljano, kjer je odprl tapas bistro TaBar na Ribjem trgu, je kuharski mojster, ki je prav te dni slavil 36. rojstni dan, spet zasidran na domačem Krasu. Peter Patajac je kuhar po duši in izobrazbi, ki ji je namenil kar nekaj let. Najprej na gostinski šoli, nato pa v vrhunskih restavracijah v Sloveniji in Italiji, v katerih je delal. Kot je dejal v preteklosti, se je s strastjo udeleževal tudi kuharskih tekmovanj, na katerih je razvijal ideje in pilil tehnike, vendar pa je tedaj nekoliko zanemarjal okus in sestavine. Danes, se strinjajo jedci, ni več sledu o tem, da bi sestavine in okusi ostajali za kuharskimi tehnikami, na njegovih krožnikih pa prosperirajo predvsem tisti izdelki, ki prihajajo s Krasa. Jedilnih listov ni, le okvirno zapisane jedi, več o njih pa vam bo z veseljem povedal sam. Skoraj zagotovo pri njem ne bo šlo brez kraškega pršuta, jagnjeta, polente, mineštre, kraškega cvrtja, ki je tudi njegova najljubša kuharska tehnika, na mizi pa se lahko znajdejo tudi divji prašič, račje prsi, kopun ter kaka doma vložena riba in doma narejena marmelada. Svežih rib, kot pritiče Krasu, ne boste zasledili, ker se Patajac, ki sicer najraje je pri svoji mami, namesto na modo zanaša na lastno mrežo dobaviteljev in filozofijo, da ustvarja jedi iz sezonskih, lokalnih in sledljivih sestavin, ki odsevajo okolje, v katerem živi. tb

tb
25. oktober 2017 00:01 25. oktober 2017 0:01
Predviden čas branja: 1 min
Kuharski portret
tb
25. oktober 2017 00:01
25. oktober 2017 0:01
Predviden čas branja: 1 min

NAJNOVEJŠE

    Vse objave
    Kuharski portret: Peter Patajac/Gostilna Ruj, Dol pri Vogljah
    kuharski portret Peter Patajac Gostilna Ruj Kras

    Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno v skladu z določili uporabe in citiranja vsebin.

    Preberite sorodne prispevke

    Kuharski portret: Benjamin Launay, Gostilna na gradu, Ljubljana: Slovensko po francosko

    Kuharski portret: Benjamin Launay, Gostilna na gradu, Ljubljana: Slovensko po francosko

    18.10.2017

    Pripoved o Benjaminu Launayju, ki se ga kdo morda spomni iz oddaje na TV Slovenija Ugani, kdo pride na večerjo, v kateri je kuhal z Anjo Tomažin, se...

    Kuharski portret: Janez Bratovž; Restavracija JB, Ljubljana: Hrana in malo teatra

    Kuharski portret: Janez Bratovž; Restavracija JB, Ljubljana: Hrana in malo teatra

    20.09.2017

    Janeza Bratovža, enega najprepoznavnejših slovenskih kuharskih mojstrov, ki s svojo restavracijo JB domuje na Miklošičevi cesti v Ljubljani, smo na...

    Kuharski portret: Blaž Matijašević / Sonet, Kranj - Sonet, ne doktor roman

    Kuharski portret: Blaž Matijašević / Sonet, Kranj - Sonet, ne doktor roman

    06.09.2017

    Blaž Matijašević je še en dokaz za to, da daleč lahko pripelje že kuharski entuziazem, ne samo kuharske šole in prakse pri znanih chefovskih imenih.

    Kuharski portret: Marko Pavčnik,  Pavus, Laško: Monotonosti nikar!

    Kuharski portret: Marko Pavčnik, Pavus, Laško: Monotonosti nikar!

    30.08.2017

    Marka Pavčnika, kuharja, ki se je v šestem razredu osnovne šole sam od sebe odločil, da bo kuhar, mi pa smo ga, če ne drugje, opazili pred nekaj...

    Dnevnik.siDružba medijskih vsebin, d.d.
      • DRUŽBA

      • Predstavitev
      • Vodstvo
      • Dosežki
      • Sporočila za javnost
      • OGLAŠEVANJE

      • Spletni oglasi
      • Tiskani oglasi
      • Scena
      • Osmrtnice
      • Mali oglasi
      • EDICIJE

      • Dnevnik
      • Nedeljski dnevnik
      • Razvedrilo
      • Naročanje edicij
      • Digitalni paketi
      • PROJEKTI

      • Gazela
      • Zlata nit
      • POGOJI

      • Naročniški
      • Akcije in nagradne igre
      • Spletno mesto
      • Piškoti
      • Avtorske pravice
      • Volilna kampanja
      • Zasebnost