Pridružite se, prvi mesec samo 1 eur
Kuharski portret: Tomaž Kavčič / Gostilna Pri Lojzetu, Zemono: Kuharski kralj z dvorca Zemono
Dnevnik.si
  • Slovenija
  • Svet
  • Posel
    • Poslovne novice
    • Zaposlitve in kariera
    • Borzni komentar
    • Trg delnic
    • Trg obveznic
    • Indeksi in svežnji
    • Valute
    • Bitcoin
  • Šport
    • Nogomet
    • Košarka
    • Kolesarstvo
    • Hokej na ledu
    • Rokomet
    • Skoki
    • Tenis
    • Ostali športi
    • Rekreacija
    • Planinstvo
    • Igralec kroga
    • Dnevnikova stava
    • Luka Dončić
  • Kultura
    • Glasba
    • Knjiga
    • Oder
    • Film
    • Vizualna umetnost
    • Arhitektura
    • Oblikovanje
    • Mediji
    • Splošno
    • Iz karantene
  • Magazin
    • Aktualno
    • Znanost in tehnologija
    • Kulinarika
    • Moj dom
    • Svet vozil
    • Prosti čas
    • Estrada
    • Zdravje
    • Slovenci po svetu
  • Kronika
  • Lokalno
    • Ljubljana
    • Štajerska, Koroška in Prekmurje
    • Primorska
    • Gorenjska
    • Osrednja Slovenija
    • Dolenjska in Bela krajina
    • Zasavje in Posavje
  • Mnenja
    • Kolumne
    • Komentarji
    • Pisma bralcev
    • Odprta stran
  • Objektiv
    • Komentarji
    • Intervjuji
  • Nedeljski
  • Gazela
  • Moj dom
    • Notranja oprema
    • Ideje za dom
    • Arhitektura
    • Vrt in okolica
    • Gradnja in prenova
    • Energija
    • Varnost
    • Uporabno
    • Vprašajte strokovnjaka
Kuharski portret

Kuharski portret: Tomaž Kavčič / Gostilna Pri Lojzetu, Zemono: Kuharski kralj z dvorca Zemono

»Ob spoštovanju tradicije razvijamo kreativno inovativno kulinariko z novimi tehnikami, a lokalnimi in sezonskimi produkti. Glede kreativnosti in tehnik priprave hrane smo v koraku s svetovnimi trendi, glede sestavin pa smo prepoznavni lokalno,« o gostilni Pri Lojzetu pravi Tomaž Kavčič, ki priljubljenost med tujci pripisuje tudi temu, da je z njihove terase mogoče »sočasno občudovati mogočne vrhove Dolomitov, ko blaga sapa z zahoda ob sončnem zatonu prinaša omamni duh Sredozemlja«. Ni pa vabljiva samo terasa. Tomaž Kavčič, čeprav ga boste morda prej povezali s trgovskim velikanom Lidlom, ki ga rad postavlja na svoje plakate, je začetnik slow food kuhinje v Sloveniji, z gostilno Pri Lojzetu pa se redno uvršča na sezname najboljših slovenskih restavracij. »To je rezultat več kot stoletnega dela štirih generacij,« poudarja pomen sistematičnega dela, ki so ga Kavčičevi začeli, ko so v Dornberku leta 1897 odprli gostilno Pri Lojzetu. To je mama Katja leta 1997 preselila na dvorec Zemono, Tomaž pa je pred šestimi leti postal tudi njegov lastnik. Ko Kavčič ni v domači kuhinji, potuje po svetu kot predavatelj, obžalovanje, da se ni učil pri katerem od velikih šefov, pa je že zdavnaj za njim, ker je lahko izoblikoval popolnoma svoj stil in tehnike. Med njimi je tudi kuhanje na pari, ki nastane pri tehniki solnega žara, solni žar pa je tudi njegov najljubši kuharski pripomoček. Ta je tako kot malo drugačen gin tonik in njoki tudi stalni repertoar na jedilnem listu, ne bo pa v njegovih jedeh v nasprotju z »revnimi sestavinami« nikoli mogoče najti azijskih sestavin in začimb, ker prisega na lokalno in sveže. tb

Boštjan Tacol
15. november 2017 00:00 15. november 2017 0:00
Predviden čas branja: 1 min
Kuharski portret
Boštjan Tacol
15. november 2017 00:00
15. november 2017 0:00
Predviden čas branja: 1 min

NAJNOVEJŠE

    Vse objave
    Kuharski portret: Tomaž Kavčič / Gostilna Pri Lojzetu, Zemono: Kuharski kralj z dvorca Zemono
    Kuharski portret Tomaž Kavčič Gostilna Pri Lojzetu Zemono

    Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno v skladu z določili uporabe in citiranja vsebin.

    Preberite sorodne prispevke

    Kuharski portret: Krištof in Tomaž Bolka / Gostilna Krištof, Predoslje

    Kuharski portret: Krištof in Tomaž Bolka / Gostilna Krištof, Predoslje

    08.11.2017

    Govori se, da so Bolkovi gostinci že stoletja. Po očetovi strani naj bi jih bilo kar sedem, po materini kaki dve in pol, manj daleč pa so časi, ko...

    Kuharski portret: Benjamin Launay, Gostilna na gradu, Ljubljana: Slovensko po francosko

    Kuharski portret: Benjamin Launay, Gostilna na gradu, Ljubljana: Slovensko po francosko

    18.10.2017

    Pripoved o Benjaminu Launayju, ki se ga kdo morda spomni iz oddaje na TV Slovenija Ugani, kdo pride na večerjo, v kateri je kuhal z Anjo Tomažin, se...

    Dnevnik.siDružba medijskih vsebin, d.d.
      • DRUŽBA

      • Predstavitev
      • Vodstvo
      • Dosežki
      • Sporočila za javnost
      • OGLAŠEVANJE

      • Spletni oglasi
      • Tiskani oglasi
      • Scena
      • Osmrtnice
      • Mali oglasi
      • EDICIJE

      • Dnevnik
      • Nedeljski dnevnik
      • Razvedrilo
      • Naročanje edicij
      • Digitalni paketi
      • PROJEKTI

      • Gazela
      • Zlata nit
      • POGOJI

      • Naročniški
      • Akcije in nagradne igre
      • Spletno mesto
      • Piškoti
      • Avtorske pravice
      • Volilna kampanja
      • Zasebnost