Alfa in omega Ledene dežele, ki je svoja vrata v ljubljanskem BTC odprla 1. decembra, Miro Rismondo ima letos še en razlog več za veselje. Potem ko je skupaj s še sedmimi umetniki – lednimi mojstri in štirimi pomočniki dober mesec garal v domači hladilnici v Smledniku po deset in celo več ur na dan, so njegove misli že usmerjene v začetek prihodnjega leta. Tretjega januarja se bo namreč skupaj s tremi umetniki odpravil na kar dva festivala – ledenega in snežnega – v kitajski Harbin, kjer se bodo predstavili s svojimi umetninami.

»Projekta smo se lotili resno, zato na Kitajsko potujemo z željo po prvem mestu. Za pokritje stroškov se zahvaljujemo sponzorjem; upamo, da se jim bomo lahko z osvojenimi lovorikami zahvalili ob prihodu domov,« je pojasnil Rismondo.

Pravljični ledeni svet

Njegove in druge osupljive ledene skulpture si bo v Ledeni deželi, ki se razprostira v dvesto kvadratnih metrov veliki dvorani, ohlajeni na štiri stopinje Celzija pod lediščem, mogoče ogledati vse do 4. marca prihodnje leto. Mimogrede, ne pozabite na topla oblačila, kapo in rokavice.

Obiskovalci lahko letos uživate v pravljičnem svetu Maše in medveda iz ruske ljudske pravljice, v družbi ledenega Kentavra in Grifona, Zlate ptice, zmaja in še vrste drugih pravljičnih bitij. Pika na i sta zagotovo spust po ledenem toboganu in osvežitev v ledenem baru, kjer se lahko pogrejete ob toplih napitkih. 23. decembra bo najmlajše s svojim obiskom razveselil Božiček, teden dni pozneje pa dedek Mraz.

»Vsak ledni mojster se je odločil za svojega pravljičnega junaka. Moja naloga je bila poleg izdelave ledene skulpture zmaja izbrati ljudi, s katerimi dobro sodelujem in ob katerih se dobro počutim,« je pojasnil sogovornik.

»Zelo smo veseli, da so umetniki z Mirom Rismondom na čelu ponovno pripravili ledeni presežek. Kljub temu da življenje ni pravljica, imamo vsako leto težave, da pripravimo Ledeno deželo, a smo vseeno stopili skupaj in za obiskovalce vnovič, že peto leto zapored, pripravili presenečenje – prelepe pravljice v ledu,« je ob odprtju Ledene dežele povedal direktor Vodnega mesta Atlantis in ŠC Millenium Miha Rakar.