Kot uvod in popestritev letošnjega prazničnega dogajanja v prestolnici bo tudi Ledena dežela, ki se letos že drugo leto zapored predstavlja na Kongresnem trgu v Ljubljani. V velikem šotoru bodo od danes naprej na ogled ledene skulpture, ki so jih oblikovali znani slovenski umetniki, pridružili pa so se jim tudi led mojstri iz Finske, Mongolije,... .

Ledni mojster Miro Rismondo, ki je že vrsto let podpisan tudi avtor projekta Ledena dežela v Ljubljani, tudi letos ni imela lahke odločitve pri izbiri teme. Na koncu pa pobrskal po zgodovini Ljubljane in našel zgodbe pri koliščarjih, Rimljanih in nenazadnje tudi Plečniku. Obiskovalci bodo lahko med sprehodom po dvorani, ki je ohlajena na -4 stopinj Celzije, občudovali skulpturo rimsko vojaško vprego, Argonavtsko ladjo, koliščarje, Codellijev avtomobil, po sedmih letih pa so se v Ledeno deželo znova vrnile tudi jaslice. Kot najpomembnejšo skulpturo Rismondo sicer izpostavlja Plečnikovo Katedralo svobode, arhitektovo zamisel za slovenski parlament, ki jo je udejanjil Janez Dolšak.

Letos so za izdelavo skulptur porabili kar 60 ton ledu. Za izdelavo Ledene dežele pa so z motornimi žagami, dleti in drugim orodjem ustvarjali kar 26 dni. vl