Na enem od desetih prizorišč letošnjega Festivala čokolade v Radovljici, ki se bo začel v petek in se zaključil v nedeljo, bodo lahko obiskovalci preizkusili tudi svojo srečo. Zaigrali bodo lahko namreč pravo ameriško ruleto, izdelano iz čokolade. Stavilo se bo s čokoladnimi žetoni, za tiste, ki bodo stavili na pravo številko, pa organizatorji pripravljajo tudi nagrade. Denar za čokoladne nakupe se bo dalo dvigniti na bankomatu, oblečenem v čokolado, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali čokoladne tovornjake in avtomobile. Na svoj račun bo prišel tudi nežnejši spol, obljublja direktorica Turizma Radovljica Nataša Mikelj. Dekleta bodo lahko obiskala čokoladno masažo rok, čokoladno manikuro, tudi naličili jih bodo s čokoladnimi ličili in s to dobroto popestrili njihove pričeske.

Ko čokolada pristane na umetnini namesto v ustih

Da se s čokolado da početi marsikaj, le dovolj domišljije je treba imeti, dokazuje tudi akademska slikarka Meta Šolar. »Slikam s pomočjo kakava. Zmešam ga z akrilom,« pokaže na zmes in pristavi, da prav zato ni užitna. »Tako tudi ni težav s tem, da bi kdo slike ali material želel poskusiti,« pristavi.

Akademska slikarka kakav v prahu uporablja predvsem za senčenje, zato so njene slike bolj prosojne in spominjajo na akvarel, pomaga pa si tudi z ogljem. Za serijo slik, s katerimi se bo predstavila na letošnjem festivalu čokolade, iz kakava riše predvsem ženske motive. »Ženske smo nekako prve porabnice čokolade in se pri tem soočamo z negotovostjo, ali ugrizniti vanjo; borimo se same s sabo pri odločanju, koliko te sladke pregrehe bomo pojedle,« opisuje občutke, ki jih izžarevajo njene čokoladne stvaritve.

Ustvarjanja s čokolado pa se je v teh dneh privadil tudi oblikovalec ledenih skulptur Miro Rismondo. Obdelovanja ledu se običajno loti kar z motorno žago, le za petino dela uporabi druga orodja, pri čokoladi pa je bilo, pravi, ravno obratno. »To skulpturo sem izdeloval tri dni in večinoma sem uporabljal dleta.« Kar okoli 300 kilogramov čokolade tehta čokoladna maskota Gorenjke, ki bo na ogled na festivalu. Če ga je sprva še mikalo, da bi jo med delom pokušal, pa se je po nekaj dnevih njenega vonja in okusa navadil in ta želja je, pravi, izginila.

Plačilni in parkirni režim se ne spreminjata

Na festivalu z mednarodno udeležbo se bo predstavljalo približno 40 razstavljavcev, med njimi pet novih ponudnikov. »Posebna novost letos je Čoko bio kotiček v Čokoladnem parku, kjer bodo čokoladne izdelke našli ljubitelji bolj zdrave, presne čokolade ter alergiki in diabetiki,« poudarja Mikljeva. Degustacije bodo tudi letos potekale preko degustacijskih kuponov. Njihova cena in način nakupa ostajata enaka kot v preteklih letih, kupiti se bo dalo štiri kupone v paketu za ceno dveh evrov. Blagajne za nakup degustacijskih kuponov pa bodo na dostopnih mestih, obljublja Mikljeva.

Lani je festival obiskalo 55.000 ljudi, kar je za Radovljico velik logistični zalogaj. Obiskovalce iz bližnje okolice tako tudi letos pozivajo, naj se na pot odpravijo peš ali s kolesom, tiste iz bolj oddaljenih krajev pa spodbujajo k uporabi javnega prevoza. V Slovenskih železnicah so za nedeljo za to priložnost pripravili tudi vožnjo z muzejskim vlakom. Sicer pa bodo organizatorji za parkirna mesta ponovno poskrbeli na parkirišču in na travnatih površinah v okolici trgovine ob vstopu v Radovljico, za kar so jim po besedah Mikljeve lastniki zemljišč že dali dovoljenje.