Ponekod so domove okrasili že minulo nedeljo, v začetku adventa, večina pa čaka na božični čas. Zdaj je ravno pravi čas, da v svoj dom vnesete praznični duh ter si ga opremite in okrasite po lastnem navdihu. Tradicionalni okraski so topli in vabljivi, vendar podedovani novoletni okraski morda ne bodo primerni za vaš dom, če ste ljubitelj modernega dizajna. Ni nujno, da je božična dekoracija rdeče in zelene barve, da bo praznično. Če pa je vaš dom še vedno opremljen klasično, lahko izberete dekoracijo v belih, bež in zlatih odtenkih in dom bo zahvaljujoč svetlim tonom in lesu topel in vabljiv.

Začnite pri vhodu

Ustvarite božično in čarobno vzdušje, še preden vstopite v stanovanje. Na vrata lahko obesite ogromno kroglo, ki naj bo v barvi, ki vas zaznamuje. Lahko je živordeča, zlata ali srebrna. Morda vam je ljubša modra ali zelena. Odločite se lahko tudi za venček, ki ga kupite ali naredite sami. Potrebujete nekaj vejic, vitic, smrekovih veji … Kar koli, iz česar lahko naredite venček. Potem uporabite še dekoracijo, okrasne balončke, zlate dekoracije, svetleče elemente, sprej, bleščice, trakove … In že bo pod vašimi rokami nastal venček.

Jelka, simbol božičnega časa

December si težko predstavljamo brez božičnega drevesa, ki v vsak dom prinese prav posebno praznično vzdušje. Novoletna jelka je namreč simbol zimskega časa. Smreka je v naravi veličastno, elegantno, mogočno drevo, ki vzbuja domišljijo gozdnih bitij. Uporaba naravnih smrek in jelk je do okolja prijazna, drevesa pa v dom prinesejo delček narave. Ker imamo vsako leto drugo drevo, se oblika novoletne jelke vsako leto spremeni. Slabosti so, da se drevo sčasoma posuši in iglice spremenijo barvo ter sčasoma odpadejo (predvsem pri smrekah), okraševanje in pospravljanje okraskov je nekoliko bolj zahtevno.

»Večina ljudi se še vedno zaveda, da je uporaba naravnih novoletnih drevesc okolju veliko bolj prijazna, zato vsak december v dom prinesejo naravno smreko ali jelko. Za novoletna drevesca se najpogosteje uporablja različne vrste smrek in jelk. V trgovskih centrih in na tržnicah je mogoče dobiti novoletna drevesa različnih oblik in velikosti, večina pa jih je umetno vzgojenih. Tako smreke kot tudi jelke se pri nas vzgaja na površinah pod daljnovodi in na drugih mestih, kjer ni mogoča kmetijska pridelava ali pa se gozd ne sme razviti. Takšna drevesa so po navadi košata in lepe rasti, saj imajo dovolj prostora. Prav tako so drevesa označena z nalepko Zavoda za gozdove Slovenije. Cene so različne, ravno tako tudi poreklo. Veliko jih tudi uvozijo s severa Evrope, kjer na plantažah gojijo različne vrste jelk in smrek,« je pojasnjeno na spletni strani Zavoda za gozdove Slovenije.

A da nam bo naravno drevesce v veselje dalj časa, mu – preden ga namestimo v stojalo z vodo – na novo odrežemo deblo nekaj centimetrov nad starim rezom. To bo omogočilo žilicam, da bodo po deblu črpale dovolj vode in s tem ohranjale svežino vej in iglic. Za postavitev smrečice uporabite posebno namensko stojalo, ki je dovolj stabilno in težko, da bo drevesce v njem stabilno stalo. Če ste smrečico domov prinesli še zavito v mrežo, bo najlaže, da jo v stojalo postavite, preden osvobodite široke veje. Smrečico držite poševno, približajte stojalo in s pomočjo plastičnega kladiva pričvrstite deblo najprej na špico na dnu stojala, nato pa jo zavarujte še z zategovanjem objemke. In nikar ne pozabite zalivati svojega drevesa! V prvih dneh, ki jih bo preživela na toplem v vašem domu, bo smrečica ali jelka posrkala veliko vode – tudi po nekaj litrov na dan – zato se večkrat na dan prepričajte, da je spodnji del debla še v vodi. Ta začetna zaloga vode bo namreč poskrbela, da bo smrečica obdržala iglice kar nekaj tednov.

S pisanimi kroglami okrašena jelka in jedilna miza

Prav poseben čar ima že samo okraševanje, ki ga po navadi nestrpno pričakujejo predvsem najmlajši. Glede barv dekoracije je morda vredno omeniti, da se topli zlatorjavi toni že nekaj let skušajo prebiti v ospredje ter izpodriniti bele in srebrne krogle. Seveda pa pri tem nikakor ne gre za kakšna posebna pravila. Prepustite se trenutnemu navdihu in pustite domišljiji svojo pot. Poleg lepe jelke je vredno stremeti k urejeni jedilni mizi, kamor bomo na praznični večer posedli svojo družino in drage prijatelje. (vl)