Neverjetno, a resnično. Mikaela Shiffrin je dobila smukaško preizkušnjo svetovnega pokala v Lake Louisu. Američanka je v Kanadi pokazala svoj hrabri obraz in po tretjem mestu na petkovi preizkušnji prehitela vso konkurenco. 22-letna alpska smučarka je dosegla že svojo 33. zmago v svetovnem pokalu, prvo smukaško. S prikazanim na začetku sezone bo prava senzacija, če Mikaela Shiffrin ne bo ubranila velikega kristalnega globusa.

»Menim, da je bil ključ do uspeha psihološka priprava. Verjela sem vase, da lahko napadam tudi pri visoki hitrosti. Na preizkušnjo v Lake Louisu sem se odlično pripravila. Če sem pričakovala zmago? Z njo se nisem obremenjevala, želela sem le svoje delo opraviti tako, kot znam,« pravi Mikaela Shiffrin. Veliko pozornosti je vzbudila tudi druga Američanka Lindsey Vonn. Po hudem padcu na petkovem smuku je že naslednji dan tekmovala na prizorišču, na katerem je dosegla že 18 zmag svetovnega pokala. Padec je pustil posledice, saj Lindsey Vonn ni napadla proge, kot zna, in zasedla dvanajsto mesto. »Čeprav Lindsey v tej sezoni v Lake Louisu ni dosegla nove zmage, sem mnenja, da bi se moral kraj preimenovati iz Lake Louisa v Lake Lindsey. To, kar je Lindsey doslej naredila na tem prizorišču, je nekaj nepredstavljivega,« se je enajst let starejši reprezentančni kolegici poklonila Mikaela Shiffrin.

Michelle Gisin prvič na stopničkah

Presenetili sta tudi Viktoria Rebensburg in Michelle Gisin. Nemka je bila druga in se je prvič v karieri uvrstila na zmagovalne stopničke v Lake Louisu. Viktoria Rebensburg je v tej sezoni tekmovala na petih preizkušnjah. Ima zavidljivo bilanco: dobila je oba veleslaloma, na obeh smukih pa je bila druga in sedma. Michelle Gisin, ki bo jutri praznovala 24. rojstni dan, pa dokazuje, da stopa po poteh sestre Dominique Gisin, s Tino Maze aktualno olimpijsko smukaško prvakinjo.

Tina Weirather je včeraj v novo sezono prenesla lanske uspehe, ko je bila skupna zmagovalka superveleslalomskega seštevka, ki ga je dosegla na zadnji tekmi v boju z Ilko Štuhec. Alpska smučarka iz Liechtensteina je premagala vse tekmice, med katerimi se ji je najbolj približala Švicarka Lara Gut, ki se je po vrnitvi po poškodbi prvič uvrstila na zmagovalne stopničke. Včeraj je Švicarka pokazala svoj zmagoviti karakter, saj se drugega mesta ni veselila. V superveleslalomsko karavano se je želela vrniti z zmago. Priložnosti bo imela veliko, saj bodo v naslednjih dveh tednih še tri superveleslalomske preizkušnje. Svetovna prvakinja Avstrijka Nicole Schmidhofer je bila tretja. Padec na ravnini Lindsey Vonn ni imel hujših posledic, razen ničle v boju za visoke uvrstitve v hitrih disciplinah. Težke čase po skoraj dveletni odsotnosti z belih strmin doživlja Avstrijka Anna Veith, ki je konec tedna v Lake Louisu zasedla 15. in 21. mesto na smuku, včeraj pa je odstopila.

Dve točki Maruše Ferk

Lake Louise si je minuli konec tedna prislužil številne pohvale. Organizatorji so izpeljali smukaško preizkušnjo, čeprav v Lake Louisu zaradi požara v enem od transformatorjev ni bilo električne energije. Proizvedli so jo le toliko, da so delovale štoparice. Tekmovalke so na start, ki je bil sicer 460 metrov nižje od običajnega smuka, pripeljali kar s teptalniki snega. Poleg tega je bila proga pripravljena zelo dobro, kar kaže podatek, da je sedem alpskih smučark med najboljšo dvanajsterico nosilo višje startne številke od dvajset, ki so rezervirane za najboljše alpske smučarke sveta. Med njimi ni bilo edine Slovenke Maruše Ferk, ki je na smuku zasedla skromno 45. mesto. Bolje se je Maruša Ferk izkazala na superveleslalomu, kjer je z 29. mestom po skoraj dveh sezonah osvojila točke svetovnega pokala v hitrih disciplinah.