Nogometaši Maribora bodo v nedeljo proti Aluminiju potrjevali naslov jesenskega prvaka. Minuli konec tedna so v izdihljajih tekme ugnali Gorico, ko je odločilni gol prispeval Marcos Tavares in postavil rekord po številu zadetkov v prvi slovenski ligi. V derbiju Ljubljanske kotline so Domžale premagale zaspano in premraženo Olimpijo, ki je znova sestopila z vrha.

Prvi gol Domžal enemu vodilnih

Olimpija je v zaključku jeseni začela izgubljati sapo, tako da ji je Maribor pobegnil kljub natrpanemu evropskemu urniku. Ob Kamniški Bistrici je v prvem polčasu prikazala najmanj v letošnji sezoni, ko ni znala odgovoriti na agresivnejši način domžalske igre. Gostje so se v hladnem popoldnevu večinoma le branili in pretiravali s podajami proti svojemu golu. Zatajili so predvsem vezisti, ki so ostali brez ideje, napad pa je bil tako odrezan od igre, da je Olimpija prvič poskusila s strelom šele tik pred odhodom na odmor. Razigrane Domžale so brez klasičnega napadalca povedle po kotu, ko je z glavo čez povratnika v ljubljanski gol Nejca Vidmarja zadel Dario Melnjak, ki je dobil priložnost v udarni enajsterici zaradi kaznovanega Jureta Balkovca. To je bil šele prvi domžalski gol vodilnemu dvojcu v tej sezoni.

Olimpija je v nadaljevanju zaigrala živahneje, a stresla le vratnico po strelu rešitelja na zadnjih tekmah Roka Kronavetra. Ljubljančani so poskušali tudi na silo, vendar so Domžale s svežino in zanesljivo obrambo mirno ohranjale prednost iz prvega polčasa. Gostje niso zmogli niti zaključnega juriša proti domžalskemu golu, trenerju Igorju Bišćanu pa se ni posrečilo, da bi na klopi pustil v zadnjih krogih aktivnega Tomislava Tomića. »Domžale so bile boljše, mi pa smo slabo začeli tekmo in bili zasluženo kaznovani. Dolgo smo se privajali na igro, vendar si nismo ustvarili dovolj kakovostnih priložnosti za izenačenje. V zadnjem času slabo odpiramo tekme, to bomo morali popraviti. Želeli smo si jesenski naslov, vendar Maribor prav tako ni veliko grešil v dosedanjem poteku sezone. Po polovici prvenstva sem zadovoljen z osvojenim številom točk,« je komentiral Igor Bišćan.

Domžalski trener Simon Rožman je že napovedal, da bo moštvo pozimi zapustilo nekaj izkušenih igralcev, vendar o imenih še ni govoril. Poudaril je zadovoljstvo s prikazano igro, saj so Domžale v primerjavi z majskim finalom pokala proti Olimpiji zamenjale več kot polovico začetne enajsterice. »Navijači lahko znova uživajo v naši igri, veseli nas tudi podatek, da smo se vrnili na tretje mesto. Poleti smo močno prevetrili ekipo, zato je povsem običajno, da smo se malce dlje uigravali. Že pred meseci sem napovedal padec, na treningih pa smo dali poudarek predvsem moštveni igri,« je dejal Simon Rožman.

Rekord, zmaga in solze

Prvič mu je spodrsnilo. V drugo je oplazil mrežo z zunanje strani. Tretjič je bil strel blokiran v zadnjem hipu. In v 88. minuti, pet čez deseto zvečer, v soboto, 2. decembra 2017, je – v skladu z napovedjo na prvem poletnem treningu, da bo rekord Štefana Škaperja podrl še letos – naposled le zabil. Osmega letos, stoenaintridesetič skupno. Z glavo. Marcos Tavares, najboljši strelec v zgodovini prve slovenske lige.

33-letnik je komaj zadrževal solze, ko sta z Milaničem stopila pred medije. Mirana Srebrniča ni bilo, poraz po hrabrem boju z igralcem manj in tesnimi sodniškimi odločitvami je bil trpek. Zato je toliko več povedal Marcos Tavares: »Sam naredim veliko, dosti golov pa sam ne morem dati. To je zaradi ekipe, trenerja, direktorja, navijačev in Jezusa, ki mi je pomagal, da lahko tu preživim vse to.«

S cmokom v grlu, solzami v očeh je pogledal nazaj: »Prišel sem iz favele v Braziliji…« Rekordni gol je sicer videlo rekordno malo gledalcev v letošnji sezoni v Ljudskem vrtu, na tekmi, kjer so bile, kot je napovedal Martin Milec, dvakratni asistent in igralec tekme, tri točke nujne.

Najprej ni šlo, Goričani niso Mariboru prav nič olajšali dela. A ko je Damjan Bohar mojstrsko zabil iz prve tik pred polčasom, so vijoličasti imeli tekmo, kakršno so želeli. Potem pa, kot v Celju, takoj po premoru prejeli gol. Spet iz protinapada, Nwabueze je ušel in našel Jasmina Handanovića tam, kjer mu žoga spolzi v gol. Začeli so se desant, obleganje, naval. Vsak, ki je želel, je lahko prišel na vrsto. Vršič, Pihler, Bajde, Bohar, celo Sunny Omoregie. In Tavares. Njemu je uspelo. In zdaj, naslednji cilj? »200 golov!« se je zasmejal kralj strelcev slovenske lige.

Minuli konec tedna se je presenetljive zmage v Velenju veselil novinec v prvi ligi Triglav. Tekmo je z desetim golom v sezoni odločil Matej Poplatnik, danes pa je Krško po zamenjavi na trenerski klopi prekinilo niz štirih zaporednih zmag Celja. Tekma med Ankaranom in Aluminijem je bila zaradi zamrznjenega igrišča v Dravogradu prestavljena. Nogometaši v prvi ligi bodo po naslednjem krogu odšli na zimski odmor.