Dvaintrideset reprezentanc je 195 dni pred začetkom največjega nogometnega tekmovanja na svetu v ruski prestolnici dobilo tekmece, s katerimi se bodo pomerile v skupinskem delu. Slovesnega žreba sta se sploh prvič udeležili Islandija in Panama, medtem ko je na vnovično sodelovanje najdlje čakal Peru, ki je zadnjo tekmo mundiala odigral leta 1982. »Naša država že nestrpno pričakuje začetek svetovnega prvenstva. Prepričan sem, da bo tekmovanje močno pripomoglo k razvoju športa v ruskih regijah in po svetu,« je v svojem nagovoru med drugim povedal predsednik Rusije Vladimir Putin.

Osrednja vloga je vseeno pripadla nogometašem. Žreb je z rusko športno novinarko Marijo Komandno vodil nekdanji angleški nogometni zvezdnik, danes pa strokovni komentator Gary Lineker, pri vlečenju kroglic pa je paru na pomoč priskočilo osem nogometnih legend. Poleg Francoza Laurenta Blanca, Angleža Gordona Banksa, Brazilca Cafuja, Italijana Fabia Cannavara, Španca Carlesa Puyola in Urugvajca Diega Forlana je z 91 leti izstopal nekdanji reprezentant Sovjetske zveze Nikita Simonjan, kljub zdravstvenim težavam pa je na oder prišel tudi Diego Maradona.

Argentinec prav veliko razlogov za veselje ni imel, saj bodo njegovi rojaki igrali v bržkone najzahtevnejši skupini skupaj s Hrvaško, Islandijo in Nigerijo. Kot zanimivost velja omeniti, da se bodo Nigerijci v svojem šestem nastopu na svetovnem prvenstvu še petič srečali z Argentino v skupinskem delu. »Lahko bi bilo bolje, lahko tudi slabše, tako je pač pri žrebu,« je ocenil hrvaški selektor Zlatko Delić, a v isti sapi priznal, da mu igranje proti Argentini ni po godu. »Argentina je ena od treh reprezentanc, ki sem se jim želel izogniti. Zdaj smo dobili Lionela Messija, a mislim, da nimamo česa izgubiti. Seveda so favoriti skupine, a se ne nameravamo predati.«

Pretirano navdušeni niso bili niti hrvaški mediji. »Najtežja skupina za Hrvaško,« so žreb komentirali na portalu 24sata. Pri športnem dnevniku Sportske novosti so medtem zapisali: »Hrvaška proti eni najmočnejših reprezentanc sveta in proti neugodnim Afričanom.« Nekoliko samozavestnejši so bili novinarji Večernjega lista, prepričani, da so njihovi nogometaši skupaj z argentinskimi favoriti skupine, pa čeprav so v kvalifikacijah za mundial končali na drugem mestu za Islandijo.

Sodeč po seštevku osvojenih točk na lestvici Mednarodne nogometne zveze naj bi sicer za najmanj zahtevno skupino veljala skupina A, v kateri so Rusija, Savdska Arabija, Egipt in Urugvaj (728 točk), za najzahtevnejšo pa skupina E (1069 točk). V njej so poleg Brazilcev še Švicarji, Kostaričani in Srbi. »Dobili smo izvrstno skupino. Mislim, da nam je kar po meri. Privilegij bo igrati z Brazilijo, ki je prvi favorit skupine. Preostali tekmi bosta zelo izenačeni in nam bosta predstavljali velik izziv. Dolgo so nam pravili evropski Brazilci, zato bomo na prvenstvo odšli hrabro in z zmagovalno miselnostjo,« pa je žreb pokomentiral generalni sekretar Srbske nogometne zveze Jovan Šurbatović.

Uvodno tekmo bosta 14. junija prihodnje leto na stadionu Lužniki v Moskvi odigrali Rusija in Savdska Arabija, omenjeni stadion pa bo nato mesec dni pozneje gostil tudi zadnjega od 62 dvobojev svetovnega prvenstva.