V nogometu so v prvi vrsti, pa tudi v drugi, tretji in še kakšni naprej, izpostavljena rivalstva med klubi. Šele nato pridejo na vrsto tista med posameznimi igralci, ki so v zadnjih letih, ko so ljudje vse bolj lačni zvezdnikov in jim ni več dovolj simpatiziranje s klubi, vseeno vse bolj v ospredju. Na neko novo, višjo raven sta vse skupaj dvignila predvsem Cristiano Ronaldo in Lionel Messi, a je bilo tu zagotovo spet posredi tudi to, da igrata za medsebojna »sovražnika« Real Madrid in Barcelono. No, za tem pa pridejo na vrsto tudi rivalstva med trenerji. Med temi je morda najbolj izpostavljeno tisto med Arsenom Wengerjem in Josejem Mourinhom, ki si bosta znova stala nasproti danes na derbiju angleškega prvenstva med Arsenalom in Manchestrom Unitedom.

Njuno rivalstvo je staro že toliko, kolikor časa sta oba hkrati trenerja angleških klubov – Wenger Arsenala, na klopi katerega je že 21 let, Mourinho pa v dveh obdobjih (2004–2007 in 2013–2015) Chelseaja in od lani Manchestra Uniteda. Pri čemer gre v bistvu več kot za rivalstvo: če bi primerov, ko se dva trenerja med seboj ne marata, se razlikujeta po nogometni filozofiji in podobno, lahko poiskali še kar nekaj, je »parov«, za katere se zdi, da se med seboj celo sovražijo in niti malo ne spoštujejo, zelo malo. A prav med te bi lahko uvrstili Wengerja in Mourinha. Njune besedne vojne so tako pravzaprav že legendarne, vse skupaj je enkrat vmes pripeljalo celo do fizičnega prerivanja ob igrišču, pa nato spet prešlo na raven ustnih spopadov. Zaradi vsega tega, še bolj pa seveda zato, ker gre za dvoboj dveh klubskih velikanov, se danes obeta zelo zanimiva tekma po 14. krogih četrto- (Arsenal z 28 točkami) in drugouvrščenega kluba (United z 32), ki pa oba že močno zaostajata za v tej sezoni fenomenalnim Manchestrom Cityjem (40 točk).

Oba kluba prihajata na derbi z nekaj težavami. Pri gostiteljih je tako na zadnji tekmi proti Huddersfieldu (5:0) poškodbo dimelj staknil Alexandre Lacazette, ki bo odsoten dlje časa, prav tako ne bo huje poškodovanega Santija Cazorle, vprašljivi pa so Alexis Sanchez, Theo Walcott in Alex Iwobi. Pri Unitedu pa ne bo dalj časa odsotnega Michaela Carricka, medtem ko so vprašljivi Nemanja Matić, Marouane Fellaini, Phil Jones in Eric Bailly. Pred današnjo tekmo sta oba kluba nanizala tri zaporedne zmage, Arsenal pa dodatno opogumlja dejstvo, da je v prvenstvu zmagal že na 12 zaporednih domačih tekmah, medtem ko United, če se vrnemo tudi k omenjenemu trenerskemu rivalstvu, to, da je Mourinho na 17 tekmah proti Wengerju izgubil vsega dvakrat. Skupno sta oba kluba sicer odigrala že kar 225 tekem, rezultat pa je takšen: 82 zmag Arsenala, 96 Uniteda in 47 remijev.

Dodajmo, da se nekaj zanimivih tekem obeta tudi v drugih prvenstvih. Predvsem bo vroče na Hrvaškem, kjer se bosta na jadranskem derbiju danes ob 18. uri udarila Rijeka Matjaža Keka in Hajduk. Oba po 17 krogih z 29 točkami za 12 točk zaostajata za vodilnim Dinamom, je pa Rijeka v zadnjem krogu proti Cibalii le prekinila pet tekem dolg prvenstveni negativni niz (štirje porazi in remi), ki se je vlekel od 1. oktobra.