Mike Scully je ameriški inovator, ki si je zamislil popolno orodje za vsakodnevna malenkostna opravila. Razvil je bančni kartici podobno napravo level gear toolcard, ki nadomesti štirideset orodij, z njo pa lahko opravimo na stotine opravil. Level gear toolcard je neke vrste nadgradnja švicarskega noža, čeprav na prvi pogled niti približno ne deluje uporabno. Štirioglata oblika z nekakšnimi režami jo prej uvršča v predal s pisarniškim priborom, saj na hitro spominja na geometrijska ravnila, ampak v tem primeru videz vara.

Scully v intervjujih poudarja, da si je zamislil takšno orodje predvsem zaradi želje po nečem preprostem, praktičnem in mobilnem. »Naši žepi so zelo omejeni, zato morajo biti stvari, ki jih prenašamo naokoli vsak dan, vredne tega.« Kartica level gear toolcard je zasnovana tako, da jo uporabnik lahko hrani v denarnici in jo ima tako vedno na razpolago. »Ljudje se vsak dan srečujemo z malenkostnimi opravili. Od razrahljanih vrat omare do pokvarjene otroške igrače. Ker smo po navadi v naglici in pri sebi nimamo ustreznih orodij, tovrstne naloge romajo na seznam opravil, ki se jih bomo lotili pozneje,« poudarja inovator.

Lahko je odpirač, lahko izvijač

Tako orodjarsko kartico uporabljamo kot običajen izvijač, lahko je odpirač steklenic, konzerv in škatel, rezalnik žice, šestilo, merilnik, ravnilo, križni izvijač, priponka za denar, ves spekter ključev za privijanje vijakov in tako naprej. Torej popolno orodje za vsakega domačega mojstra. Scully pa je še posebno ponosen na dejstvo, da je njihov izdelek v skladu s TSA-direktivo. Transportation and Security Administration namreč v Združenih državah Amerike določa, katere predmete smejo potniki nesti na letalo. Orodjarska kartica nima rezil in je dovolj majhna, da je uspešno prestala večkratne preglede na letališčih, poudarja Scully.

Level gear toolcard je narejena iz nerjavečega jekla. Zaradi tega je zelo lahka in trpežna hkrati. Kot je razvidno iz njihove ponudbe, naj bi za najpetičnejše kupce že pripravljali model iz titana. V spletnih klepetalnicah je bilo na temo tega izdelka že precej napisanega. Čutiti je, da je takšno orodje priljubljeno tudi med ljubitelji dejavnosti na prostem. Podjetje, ki ponuja izlete s kajaki, denimo navaja, da je orodjarska kartica nepogrešljiv pripomoček pri njihovih izletih, saj nikoli ne manjka priložnosti, ko jim pride prav. Drugi malce tarnajo, da je orodje zaradi svoje tanke zasnove včasih nekoliko neudobno v dlaneh.

Večina se strinja, da je ideja za takšno orodje odlična. Sploh ker investicija finančno ni pretirano boleča. Podjetje trenutno ponuja dva modela: dražji vas olajša za 35 ameriških dolarjev, cenejša različica pa za 32. Za primerljiv švicarski nožek boste odšteli okoli 20 evrov.